Uskoro bi naši prozori mogli postati solarni paneli

Foto: pixabay

Uskoro nam stiže nova tehnologija u vidu solarnih panela koji će moći da se postave na prozore zgrada.

Kompanija za proizvodnju nanotehnologije u Novom Meksiku, UbiQD već godinama radi na tome da pretvori naše prozore u solarne panele. Sada, sa luminiscentnim solarnim kolektorima (LSC) paneli će biti lakši i providni. Prvi ovakvi kolektori predstavljeni su na Mičigenskom državnom univerzitetu još 2013. godine. Ove kvantne tačke (to je ono što “QD” označava u UbiQD) imaju sposobnost sakupljanja solarne energije i mogu da promene način na koji poimamo tradicionalne solarne panele. Umesto teških i kabastih predmeta oni će postati dovoljno lagani da bi se instalirali na prozore.

Hanter Mekdenijel, osnivač UbiQD-a vidi mnogo potencijala u ovom proizvodu. “Zamišljamo svet gde će prikupljanje energije Sunca biti sveprisutno, budućnost u kojoj će naši gradovi biti napajani energijom iz kvantnih tačaka na prozorima nebodera. UbiQD pravi ogroman napredak i već koristi ove inovacije u svrhe korisnih proizvoda i komercijalnog uspeha.”

Ali, šta su to tačno kvantne tačke? Kvantne tačke su poluprovodnička nanostruktura i zbog svoje male veličine njihova optička i elektronska svojstva se bitno ralzlikuju od onih većih čestica. Kvantne tačke su centralna tema u nanotehnologiji. S obzirom da je ova tehnologija povezana sa toksičnim materijalima i vrlo visokim troškovima proizvodnje do sada nije bila posmatrana kao potencijalni izvor solarne enegrije. Međutim, ova kompanija istražuje kvantne tačke napravljene od jeftinijih i bezbednijih materijala još od avgusta 2015. godine. U avgustu prošle godine firma je dobila i grant od 225 000 dolara od Nacionalne naučne fondacije za dalje istraživanje ove tehnologije.

“Ova investicija će omogućiti nastavak istraživanja u oblasti solarne energije i novih materijala”, rekao je Martin Hajnrih, senator Novog Meksika. “Ovo je sjajan primer toga kako tehnologija koja se razvija u našim nacionalnim laboratorijama može da podstakne industriju i stvori još poslova.”

Kvantne tačke mogu biti ono što je falilo u ovoj zamisli da svoje prozore koristimo za prikupljanje energije.

Milan Zlatanović

Izvor: greenmatters

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti