Urbana ekspanzija preti biodiverzitetu

Trend širenja gradske sredine se nastavlja i u poslednjih nekoliko decenija toliko je ubrzan da se očekuje da će se do 2050. godine na svakih sedam nedelja nicati grad veličine Londona.

„Ubrzani rast gradskih sredina predstavlja ekstremni izazov, te moramo brzo stupiti u akciju za očuvanje životne sredine od koje svi zavisimo“, navodi Burak Guneralp, profesor sa Univerziteta u Teksasu.

Foto: Unsplash

Poslednji objavljeni izveštaji o zaštiti prirodnih resursa ukazuju na tendenciju vrlo intenzivnog napretka civilizacije, pa se procenjuje da će se do 2050. godine gradsko stanovništvo uvećati za 2,4 milijarde ljudi. To znači da će čovečanstvo urbanizovati dodatnu površinu od čak 740. 298 kvadratnih kilometara, a to prostranstvo svojom veličinom nadmašuje čitavu američku državu Kolumbiju. Usled progresivne urbanizacije, ljudi bi mogli uništiti više od 112.654 kvadratnih kilometara prirodnog staništa do 2030. godine i time bi uvećali proizvodnju ugljen dioksida za čak 4,3 milijarde tona. Ova količina štetne emisije gasova predstavlja ekvivalent godišnjih emisija ugljen-dioksida koji ispušta 931 milion automobila u saobraćaju.

Usled ekspanzije gradskog područja naročito će biti pogođena priobalna. Države kod kojih se očekuje najveći gubitak prirodnih staništa usled urbanog rasta su SAD, Brazil, Nigerija i Kina.

Rešenje problema moglo bi uključiti efikasniju integraciju lokalnih uprava u nacionalne strategije za planiranje; podsticanje i osnaživanje gradova za inkorporiranje zaštite biodiverziteta i ekosistema. „Gradovi su u prošlosti nazivani jednim od najvećih dometom u razvoju čovečanstva. Ali ne bi trebalo da budemo zaslepljeni potencijalno štetnim uticajima nagle urbane ekspanzije, čak ni u SAD-u. Zapravo, ovakav razvoj gradskih sredina daje nam izvesnu mogućnost da zaštitimo biodiverzitet i ekosistem koji su suštinski važni za ljudsko blagostanje.“ izjavio je Guneralp.

Istraživači ove problematike su objavili  preliminarne rezultate i potencijalna rešenja na nedavno održanoj 14. konferenciji Konvencije Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu u Egiptu. Više o tome: https://www.cbd.int/cop/

Izvor: World Economic Forum

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti