Unapređenje saradnje Republike Srbije i Republike Finske u oblasti zaštite životne sredine

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Beogradu Pertijem Ikonenom. Na samom početku ambasador Ikonen je pohvalio odluku Vlade Republike Srbije da se formira posebno Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je naglasio da su odnosi Republike Srbije i Republike Finske veoma dobri, ali da svakako postoji prostor za dalje unapređenje saradnje naše dve zemlje pogotovo ako se ima u vidu iskustvo Finske u oblasti zaštite životne sredine i ekološkog pošumljavanja koje jedno od prioriteta novoformiranog ministarstva. Finska je poznata u svetu po velikom procentu pošumljenosti i mi želimo da i Srbija u narednim godinama postane „zelenija“, rekao je ministar.

Ambasador Perti Ikonen se saglasio da je zaštita životne sredine veoma bitna oblast, ali i poprilično zahtevna kada je u pitanju pridruživanje Evropskoj uniji. Ambasador Ikone je istakao da Republika Srbija može da računa na ekspertsku pomoć Republike Finske putem TAIEX programa i Twinning projekata koji su na raspolaganju.

Sagovornici su se složili da unapređenje saradnje i razmena profesionalnih iskustava u oblasti zaštite životne sredine zasigurno predstavlja jedan od prioriteta bilateralne saradnje u narednom periodu. Naš zadatak je da napravimo bolju prirodu i zdraviju životnu sredinu za sve naše građane i zato su nam potrebni veći kapaciteti ministarstva i iskustva drugih zemalja, zaključio je ministar Trivan.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti