UN upozorava: pola sveta nije spremno za prirodne katastrofe

Novi izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) i Svetske meteorološke organizacije (WMO) upozorava da polovina zemalja u svetu nije zaštićena sistemima ranog upozoravanja na opasnosti.

Situacija je najgora u zemljama u razvoju – manje od polovine najnerazvijenih zemalja i samo jedna trećina malih ostrvskih država u razvoju imaju sistem ranog upozoravanja, saopštio je WMO.

U izveštaju pod imenom “Globalni status sistema ranog upozoravanja na više opasnosti – Cilj G” stoji da zemlje sa ograničenim sistemom ranog upozorenja imaju osam puta veću smrtnost od zemalja čiji je sistem ranog upozorenja sveobuhvatniji.

„Svet nedovoljno ulaže u zaštitu života i sredstava za život onih na prvoj liniji fronta. Oni koji su najmanje učinili da izazovu klimatsku krizu plaćaju najveću cenu“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u video poruci.

Guteraš je pozvao sve zemlje da investiraju u sisteme ranog upozorenja jer nam, kako kaže, predstoje ekstremni vremenski uslovi koji ne moraju da se pretvore u smrtonosne katastrofe.

On je od WMO zatražio da predvodi novu akciju kako bi osigurao da svaka osoba na planeti bude zaštićena sistemima ranog upozorenja u narednih pet godina.

Foto-ilustracija: Pixabay (klimkin)

Sistemi ranog upozorenja su dokazano sredstvo za smanjenje štete po ljude i imovinu uoči opasnosti kao što su oluje, cunamiji, suše i toplotni talasi.

Mnogi sistemi pokrivaju samo jednu vrstu opasnosti ali, kako klimatske promene izazivaju češće, ekstremne i nepredvidive vremenske uslove, ulaganje u sisteme ranog upozorenja koji obuhvataju više opasnosti je hitnije nego ikada, navodi se u izveštaju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti