Ulaganje u energetsku efikasnost u zgradarstvu štedi megavat časove

energetska efikasnostU Privrednoj komori Beograda 28. marta održan je okrugli sto na temu „Strategija razvoja energetske efikasnosti u zgradarstvu“ u organizaciji Udruženja građevinarstva i komunalnih delatnosti i Privredne komore Beograda.

Gost ovog okruglog stola bio je pomoćnik direktora JKP „Beogradske elektrane“ gospodin Petar Vasiljević dipl.maš.inž. koji je istakao da bi se ulaganjem od oko 1,1 milijardi evra u energetsku efikasnost stambenih i poslovnih objekata uštedelo oko 1000MWh JKP „Beogradske elektrane“ koji bi zatim mogli da se iskoriste za priključenje 150 hiljada stanova na daljinsko grejanje. On je dodao da bi se ova sredstva mogla obezbediti iz evropskih fondova kao i da bi realizacijom ovog projekta JKP „Beogradske elektrane“ uštedele oko 75 miliona evra godišnje.

Direktor Uprave za energetiku grada Beograda gospodin Marko Stojanović izjavio je da su neophodni stručnjaci za energetiku i energetsku efikasnost, kao i da je potreban strateški i sistemski pristup ovim oblastima u Beogradu.

Predstavnica Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine iz Odseka za unapređenje energetske efikasnosti gospođa Antonela Solujić istakla je da je Republika Srbija usvojila zakon o racionalnoj potrošnji energije i da ministarstvo trenutno radi na pripremi podzakonskih akata i usklađivanju zakonodavnog okvira za ovu oblast. Takođe je dodala da je 1. januara ove godine počeo sa radom Fond za unapređenje energetske efikasnosti čija su sredstva namenjena za podizanje energetske efikasnosti u Srbiji.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti