U Vrbasu otvoreno novo tehnološko poglavlje u vodosnabdevanju

Opština Vrbas lider je u oblasti distribucije pijaće vode, zahvaljujući uvođenju Sistema daljinskog očitavanja vodomera (LORA) koji se prvi put primenjuje i implementira u Evropi. Sistem je proizvod rada inženjera PJ „Vodovod i kanalizacija“ JKP „Komunalac“ i isporučioca vodomera.

Foto: Komunalac Vrbas

O primeni i prednostima sistema, koji će uskoro biti standard za sve vodovode, na prezentaciji koja je u Vrbasu okupila brojne predstavnike komunalnih preduzeća širom Srbije, ali i zemalja iz okruženja, govorio je rukovodilac PJ „Vodovod i kanalizacija“ Miroslav Fejsa.

„Daljinsko očitavanje vodomera donosi višestruku korist, kako za same građane, tako i za naše preduzeće. Počevši od ranog otkrivanja i upozorenja korisnika o eventualnim kvarovima na unutršnjim instalacijama, pa do ukupnog smanjenja gubitaka na distributivnoj mreži. Praktično, uvodi se jedna kontinuirana sveobuhvatna kontrola sistema vodosnabdevanja“, objasnio je Fejsa.

Budući da ima dobre inženjere, vrbaski vodovod poslužio je proizvođaču najsavremenijih vodomera, turskoj kompaniji „Bajlan“ kao pilot projekat. Posle nekoliko, meseci više od 1000 korisnika nalazi se u sistemu očitavanja brojila na daljinu.

„Plan je zamena od 2.500 do 3000 vodomera godišnje što praktično znači da će svi potrošači u narednih pet godina biti priključeni na sistem daljinskog očitavanja vodomera“, izjavio je direktor JKP „Komunalac“ Siniša Adamović ističući da ovaj sistem predstavlja tehnološki iskorak koji zaposlenima u vodovodu omogućava da intervenišu i preduzimaju mere u trenutku.

Foto: Komunalac Vrbas

„Ukoliko odemo do kraja, do krajnjih korisnika, bili bismo prvi u Evropi koji imaju ceo sistem sa daljinskim očitavanjem potrošnje. To pokazuje da lokalna samouprava i ‘Komunalac’ žele da unapređuju svoje usluge i modernizuju društvo, kao i da smo pouzdan partner za realizaciju svih projekata. U oblasti vodosnabdevanja učinili smo mnogo, imamo podršku nemačke KFW banke i cilj nam je da uz modernizaciju, rešimo i sve probleme distribucije pijaće vode u selima opštine Vrbas“, rekao je predsednik opštine Milan Glušac dok je predstavnik turske kompanije „Bajlan“ Ender Jurdakas izrazio želju da se u budućnosti i u ostalim evropskim gradovima razvija ovaj projekat.

Učesnicima skupa, koji je u sali SO Vrbas održan pre nekoliko dana, prikazan je i dokumentarni film o razvoju vodosnabdevanja u Vrbasu „Od Crne bare do danas“.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti