U toku sanacija jalovišta nekadašnjeg rudnika u Stolicama

jaloviste stolice eko.minpolj.gov.rs

Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ izdao je saopštenje u kome se navodi da su radnici ovog preduzeća za nedelju dana izgradili dve velike brane i jednu četvrtinu planirane trase budućih kanala za sakupljanje površinskih voda oko jalovišta nekadašnjeg rudnika u Stolicama.

U toku je izgradnja treće brane na ovom jalovištu, kao i čišćenje drenažne linije za odvod oko jalovišta i čišćenje glavnog bunara drenažnog sistema.

Na sanaciji jalovišta radi 12 radnika RTB „Bor“, a sanacija će biti sprovedena u dve faze. U prvoj fazi će se zaustaviti oticanje materijala iz jalovišta u reku, dok druga faza podrazumeva projektovanje, izradu kompletne tehničke dokumentacije, kao i izvođenje radova. Prva faza će trajati između 30 i 40 dana, dok će kompletna sanacija jalovišta biti završena tokom prve polovine 2015. godine.

Podsetimo, nakon majskih poplava ove godine i formiranja klizišta pukle su tri brane u opštini Loznica i jalovina iz nekadašnjeg rudnika istekla je i ulila se u reku Korenita. Krajem maja ove godine uspešno je zaustavljeno dalje izlivanje jalovine, ali je do ponovnog izlivanja došlo već u julu ove godine.

Poslednje izlivanje jalovine iz nekadašnjeg rudnika u Stolicama dogodilo se krajem septembra, kada je analizom uzoraka sa četiri bazne stanice potvrđeno prisustvo olova, kadmijuma, gvožđa, cinka, bakra, žive, antimona, arsena i mangana u Drini.

Nakon toga, sredinom oktobra ove godine Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije objavila je rezultate analiza vode iz reke Drine koji su potvrdili prisustvo teških metala u ovoj reci.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti