U toku 22. Svetski naftni kongres u Istanbulu

Foto: trt.net.tr

U Istanbulu je sinoć svečano otvoren 22. Svetski naftni kongres pod nazivom Mostovi energetike u budućnosti, koji je okupio brojne svetske zvaničnike i predstavnike najvećih svetskih naftnih kompanija.

Jozsef Laszlo Toth, predsednik Svetskog naftnog veća, je na ceremoniji otvaranja kazao da su izazovi s kojima se suočava naftni sektor rasli kao što je rasla i svetska populacija, a ekonomski razvoj proizveo veliki broj potrošača. Dodao je da i u narednim decenijama nafta i prirodni gas ostaju vodeći svetski energetski resursi. Sigurna i ekološki prihvatljiva buduća potrošnja energije će zahtevati ogromne investicije, tehnologiju, najkvalitetnije ljudske resurse i superiornu etičku poslovnu praksu, naglasio je Toth.

Ovogodišnjem Svetskom naftnom kongresu, koji se održava u Kongresnom centru Istanbul, prisustvuju mnogobrojni ugledni zvaničnici iz Turske i zemalja sveta i predstavnici najvećih svetskih naftnih kompanija.

Među učesnicima je i američki državni sekretar Rex Tillerson, kome je dodeljeno najviše priznanje Svetskog naftnog veća. Tillerson, bivši izvršni direktor kompanije ExxonMobil u periodu od 2006. do 2016. godine, dobio je nagradu za izuzetan doprinos industriji nafte i gasa. On je istakao je da je Turska važan partner u promociji veće energetske sigurnosti budući da se nalazi na raskršću energetskih izvora.

U okviru Kongresa su planirani okrugli stolovi, radne grupe, forumi i paneli na kojima će se raspravljati o konvencionalnim i nekonvencionalnim izvorima energije kao i o globalnim politikama o mogućnostima energetske efikasnosti, kvalitetnije infrastrukture i investicija u naftnom sektoru.

Tokom Kongresa, prisutnima će se obratiti brojni lideri kompanija u sektoru nafte i plina, uključujući i čelnike OPEC-a, Royal Dutch Shella, ExxonMobila i Saudi Aramcoa.

Inače, Svetski naftni kongres se smatra najvećim događajem u oblasti naftne i plinske industrije u svetu, a trajaće do 13. jula 2017. godine.

izvor: trt.net.tr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti