U TENT-u počela izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova

U termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu počela je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, vrednog više od 167 miliona evra.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Đunići Marujama, ambasador Japana u Srbiji, Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, Takema Sakamoto, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju za Evropu i Bliski istok i Takanori Nakamoto, potpredsednik kompanije „Micubiši Hitači pauer sistem“.

Foto: EPS

– Ovo je značajan dan za budućnost „Elektroprivrede Srbije“, kao i TENT, koji sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje predstavlja stub energetskog sistema zemlje, rekao je ministar rudarstva i energetike. Posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane koja je izgrađena još sedamdesetih godina i koja danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine. U TENT-u su urađena tri ključna segmenta važna za zaštitu životne sredine, a to su izgradnja elektro filtera na svim blokovima TENT-a, kao i smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja februara biće završeno i na bloku A4. Najveći segment koji sledi je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam.

Prema njegovim rečima, posebno je važno što će „Micubiši Hitači pauer sistem“, koja predvodi radove na izgradnji postrojenja, doneti novu tehnologiju u našu zemlju i što će pružiti primer i domaćim kompanijama kako da ubuduće realizuju takve projekte. Čak 60 odsto posla u izgradnji obaviće domaće kompanije.

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A – A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata. Ovo postrojenje omogućiće nastavak rada termoelektrane za najmanje 20 godina.

– Projekat je bio u riziku da propadne, ali zahvaljujući Vladi Srbije oživeli smo ga i danas započinjemo njegovu realizaciju, rekao je Grčić. Ove godine počeće obnova blokova A1 i A2 u TENT-u, koji su najstariji i čija će revitalizacija trajati nekoliko godina. Rok za izgradnju postrojenja za odsumporavnje je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

– Japan se nekada suočavao sa problemom zagađenja vazduha, ali je uspeo da ga reši. Bilo bi mi zadovoljstvo da srpski narod iskoristi naše znanje i tehnologiju koje smo stekli iz tih iskustava, rekao je Đunići Marujama, ambasador Japana u Srbiji. Siguran sam da naša podrška ovom projektu može da pomogne naporima Srbije da sprovede društvene reforme neophodne za pristupanje EU.

Prema rečima Takema Sakamotoa, direktora Japanske agencije za međunarodnu saradnju za Evropu i Bliski istok, vodeće kompanije „Micubiši Hitači pauer sistems“, „Itoču korporejšen“ i „Tepsko“ uključene su u ovaj važni projekat i mogu da doprinesu uspehu ovog projekta i mogu da omoguće transfer napredne tehnologije srpskim prijateljima i razvoj njihovih kapaciteta. Pored raznih projekata o saradnji u prošlosti, koji traju duže od dve decenije, JICA takođe daje prioritet razmeni ljudstva između dve zemlje.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje između JP EPS JICA. Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti