U Subotici uručeni ugovori o dodeli 37 paketa građevinskog materijala izbeglicama

U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici svečano su uručeni ugovori o dodeli 37 paketa građevinskog materijala izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Subotice. Paketi građevinskog materijala, vrednosti 9.000 evra, finansirani su donatorskim sredstvima iz potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa (RSP). Glavni donator RSP je Evropska unija.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Svečanu ceremoniju otvorio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ističući da  je grad Subotica u proteklim decenijama propustio brojne prilike za trajno stambeno zbrinjavanje izbegličke populacije, koja je u tragičnim događajima devedesetih godina prošlog veka ostala bez svojih domova, a nažalost, veoma često i bez svojih najmilijih“, rekao je Bogdan Laban.

„Dolaskom novih struktura vlasti pre nekoliko godina i afirmacijom novog načina rada i pristupa ovom problemu, počeli smo, koliko je to moguće, da ispravljamo tu nepravdu prema ovom delu naših građana, pa smo se sa našim partnerima i donatorima aktivno uključili u procese i projekte koji se tiču trajnog stambenog zbrinjavanja izbeglih i prognanih u Subotici.“

Početkom februara 2018. godine, podsetio je, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, predstavnicima 30 izbegličkih porodica  iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do tada nisu bile trajno zbrinute, uručeni su ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

„Broj izbeglih i prognanih svakako nije mali u Povereništvu za izbeglice i migracije grada Subotice registrovano je 13.600 izbeglih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije. Mnogi od njih su upravo Suboticu izabrali za svoj novi kraj, tražeći od tada načine za izgradnju  novog doma kao i načine za što bržu integraciju u novu sredinu“, naglasio je gradonačelnik Laban.

Vrednost ovog projekta je 270.000 evra, naveo je gradonačelnik i dodao da je projekat realizovan u saradnji sa partnerima iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jedinice za upravljanje projektima, UNHCR-om, OEBS-om, a sve u skladu sa rokovima i Pravilnikom koji su unapred definisani Ugovorima.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kazao je da mu je drago što je i u Subotici došlo do promene stava prema izbeglicama, jer kako je rekao godinama nije postojao interes da im se pomogne na bilo koji način.

„Radi se o ozbiljnoj pomoći u građevinskom materijalu vrednom oko 9.000 evra. Pronađen je i prostor za izgradnju 44 stana, a u toku je kupovina još 26 seoskih kuća. Uspevamo da održimo tempo od osam stambenih rešenja dnevno, što  nas čini najvećim socijalnim graditeljima u zemlji“, podvukao je Cucić.

On je rekao da bi kroz Regionalni stambeni program i sopstvena ulaganja do 2022. godine trebalo stambeno da se reši oko 6.300 porodica.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, čestitao je korisnicima, ljudima na terenu i svim stručnim službama koje su uradile veliki posao.

Prema njegovim rečima ubuduće će i korisnici koji su u ranijem periodu dobili kuće moći da konkurišu za građevinski materijal, jer se radilo o trošnim kućama kojima treba sanacija.

„Od 1. februara objavićemo dva nova javna poziva za  donacije u vidu građevinskog materijala za porodice koje nisu dobile ovu vrstu pomoći, a postoji potreba za tim, kao i jedan novi program, a to je ekonomsko osnaživanje žena iz izbegličkih porodica“, najavio je Duško Ćutilo.

Predstavnica UNHCR-a, Jadranka Marić zahvalila se korisnicima na strpljenju u ime UNHCR-a i OEBS-a koji prate sprovođenje ovog programa i poželela im da uskoro imaju lepše domove.

„Isporuka materijala će biti uskoro tako da vas očekuje period rada, gradnje, ugradnje i nadam se da  ćemo po završetku svi biti jednako zadovoljni. Najviše vi“, rekla je Jadranka Marić.

Nakon obraćanja, Bogdan Laban, Vladimir Cucić, Duško Ćutilo i Jadranka Marić korisnicima su uručili ugovore.

Izvor: subotica.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti