U Srbiji izdato preko 1600 energetskih pasoša

Foto: mgsi.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je prilikom otvaranja Sajma i konferencije zelene gradnje da je u Srbiji do sada izdato više od 1600 energetskih pasoša.

Gospođa Mihajlović je istakla da je država donela svu potrebnu regulativu i stvorila uslove za zelenu gradnju, ali i dodala da nam predstoji još mnogo posla na tom polju. Energetske pasoše treba da imaju ne samo nove, već i stare zgrade koje se rekonstruišu. Prema njenim rečima, izgradnja jedne zgrade u zelenoj gradnji 5 je odsto jeftinija u odnosu na podizanje obične zgrade, pri čemu istovremeno štedimo najmanje 20 do 50 odsto električne energije, 40 odsto vode i 70 odsto otpada. Takođe, država ima i Fond za energetsku efikasnost, koji će u narednom periodu unaprediti zelenu gradnju. Ona je podsetila da se u Srbiji troši tri puta više energije po metru kvadratnom u poređenju sa Evropskom unijom. Kako je navela, resorno ministarstvo zajedno sa Ambasadom SAD radilo na izdavanju građevinskih dozvola.

Ambasador SAD u Srbiji njegova ekselencija gospodin Kajl Skot podsetio je na to da SAD imaju Savet zelenih zgrada koji se bavi sertifikacijom objekata po vodećim LEED standardima, a koji su veoma važni za zelenu gradnju i ekologiju. On je ukazao na to da je zgrada Ambasade SAD jedna od prvih zgrada u Srbiji koja je kompletno urađena po sistemu zelene gradnje, gde se primenjuju ekološki sistemi, koriste reciklirani materijali i prečišćava voda koja ide u kanalizaciju.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti