U Senti radi nova toplana

Foto: pixabay.com

Posle višegodišnjih problema u funkcionisanju sistem daljinskog grejanja u Senti, izgradnja i početak rada „Nove toplane“ konačno bi trebali da reše probleme snabdevanja toplotnom energijom za više od 2.000 korisnika.

Posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, za izgradnju nove toplane u Senti država je izdvojila oko 200 miliona dinara.

Posao proizvodnje i distribucije toplotne energije u Senti poveren je JP „Elgas“, a zahvaljujući pre svega podršci Vlade Republike Srbije, efikasno funkcionisanje daljinskog grejanja u tom gradu rešeno je izgradnjom nove toplane.

– Oko 220 miliona dinara izdvojeno je za izgradnju kotlarnice, odnosno „Nove toplane“. Vlada Republike Srbije obezbedila je 200 miliona dinara, a 20 miliona lokalna samouprava. Opština je izdvojila dodatna sredstva za sanaciju najkritičnijih delova mreže, što je podrazumevalo dodatna ulaganja u iznosu od više desetina miliona dinara, dodaje on.

Kompletna izgradnja i opremanje toplane bili su povereni firmi „Termomont“ iz Beograda, a čitav posao završen je za pet meseci. Novoizgrađena toplana u Senti koristi prirodni gas kao osnovni energent, a dva kotla kapaciteta sedam megavata dovoljna su za potrebe grejanja svih korisnika u gradu.

– Nova oprema biće značajno ekonomičnija, a u poređenju sa starom toplanom, stepen iskorišćenja novih kotlova doprineće da ova investicija bude isplaćena u najkraćem mogućem roku, veli Tibor Šari, rukovodilac „Nove toplane“.

Da bi bio obezbeđen pun efekat rada nove senćanske toplane, neophodna je revitalizacija kompletnog toplovodnog sistema. Taj projekat biće realizovan fazno, kako bi svi neophodni radovi bili završeni do kraja 2020. godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti