Hrvatski gimnazijalci u projektu „Nepoznata reka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“

Svečanom predstavljanju projekta „Nepoznata reka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“ u Sportskoj gimnaziji u Zagrebu 7. februara, prisustvovali su predstavnici Ministarstva zaštite okoline i energetike, Gradske kancelarije za obrazovanje Grada Zagreba i Međunarodne komisije za sliv reke Save (Savska komisija).

Foto: Wikipedia/Tvrtko26

Direktor Sportske gimnazije Stipe Perišić i projektni tim predstavili su ciljeve, aktivnosti i planirane rezultate projekta. Nositelj projekta je Sportska gimnazija Zagreb, a partner na projektu Brodsko-ekološko društvo (BED). Trajanje projekta je od 5. februara do 30. juna 2020. godine. Tokom sprovođenja projekta planiraju se brojne aktivnosti poput predstavljanja projekta povodom Međunarodnog dana močvarnih staništa, predavanja i radionice na temu klimatskih promena (zaštita životne sredine i biodiverzitet), obeležavanja Dana voda, u saradnji sa sektorom upravljanja vodama, sektorom zaštite prirode i zadrugama civilnog društva, zatim terenska nastava  „Reka Sava – deo evropske ekološke mreže i potencijali za održivi razvoj“, anketiranje ciljnih grupa, izrada medijskih promotivnih sadržaja i obeležavanje Dana reke Save (javna kampanja, javna tribina i predstavljanje rezultata projekta). U sklopu predstavljanja Projekta, obeležen je i Međunarodni dan vlažnih (močvarnih) staništa prezentacijom učenika prvog razreda Olivera Bikića i postavlom odgovarajućeg panoa.

Predstavnik Sektora za prirodu Ministarstva zaštite okoline Neven Trenc istakao je važnost i vrednost reke Save. Viša stručna saradnica Ivana Matišić iz Gradske kancelarije za obrazovanje Grada Zagreba pohvalila je aktivnosti projekta i istakla pozitivan primer Sportske gimnazije u uključivanje u učeničke akcije. Zamenik sekretara za zaštitu voda i vodnog ekosistema Savske komisije Samo Grošelj upoznao je učenike gimnazije i nastavnike s radom Savske komisije i  Parlamentom mladih sliva reke Save i pozvao na saradnju.

„Nepoznata reka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“ deo je šireg projekta „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Evropi u svetu – Projekat presedavanja EU 2019-2021” kroz koji Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i fondacija SOLIDARNA podstiču škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom uticaju tokom presedanja Republike Hrvatske Većem Evropske unije od 1. januara do 30. juna 2020. godine. Učenici Sportske gimnazije – mladi sportisti, uz sportske uspehe, važan su ambasador države i u oblasti očuvanja okoline, prirodne baštine i zdravog života.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti