U planu izrada Energetske strategije BiH

news-2015-February-dzindic_ferguson_920098692

Predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine i Ambasade Velike Britanije održali su sastanak posvećen izradi energetske strategije Bosne i Hercegovine na državnom i federalnom nivou.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Bosne i Hercegovine gospodin Nermin Džindić izjavio je da je na 51. sednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine usvojen projektni zadatak za izradu Energetske strategije Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2015. do 2035. godine, sa projekcijom do 2050. godine. Dodao je da strategija uključuje potpunu reformu energetskog sektora sa konačnim ciljem njegove izgradnje, a u skladu sa evropskim standardima. Naveo je da su utvrđene procedure za izradu, razmatranje i usvajanje ovog strateškog dokumenta, ali i da bi paralelno trebalo da bude izrađena i strategija na državnom nivou.

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Bosni i Hercegovini njegova ekselencija gospodin Edvard Ferguson podržao je izradu Energetske strategije Federacije Bosne i Hercegovine, a istakao je i da za određene energetske projekte u Bosni i Hercegovini postoji veliko interesovanje kompanija iz Velike Britanije.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti