U planu ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja

Foto: epcg.com

Ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić izjavila je u intervjuu za CdM da će ekološka rekonstrukcija postojećeg bloka TE Pljevlja, vredna 40 miliona evra, biti završena za tri godine. Kako je istakla, nakon toga će rad TE Pljevlja biti optimizovan i steći će se svi uslovi da nastavi da radi punim kapacitetima. Konačna odluka o realizaciji projekta izgradnje drugog bloka termoelektrane još nije donesena.

Istakla je da istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju nikako nije u suprotnosti sa opredeljenjima Crne Gore kao turističke i ekološke države, kao i da je izgradnja podmorskog energetskog kabla od izuzetnog značaja jer pozicionira Crnu Goru kao energetsko čvorište i stvara preduslove za priključenje obnovljivih izvora energije.

Ona je u intervjuu navela i da će naredne godine biti pušteno u rad najmanje četiri male hidroelektrane, a podsetila je i da je u rad puštena vetroelektrana Krnovo, kao i još tri male hidroelektrane. Dodala je i da naknada za obnovljive izvore energije neće biti povećana jer je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora zbog suše duplo manja nego što je planirano.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti