U Kragujevcu obeležen Međunarodni dan energetske efikasnosti

Međunarodni dan energetske efikasnosti u Kragujevcu obeležen je konferencijom u Biznis inovacionom centru na kojoj su predstavljeni rezultati rada Odeljenja za energetsku efikasnost grada Kragujevca, kao i projekti koje je grad Kragujevac u ovoj oblasti realizovao u partnerstvu sa mnogobrojnim institucijama i organizacijama.

Ovom prilikom istaknuto je da odeljenje za energetsku efikasnost u Kragujevcu, koje je formirano pre dve godine, ima za cilj da analizira potrošnju i predlaže uštede u okviru Gradske uprave za upravljanje projektima, ravnomerni i održivi razvoj. Rečeno je da je Kragujevac jedan od retkih grada u Srbiji koji ima formiranu službu koja se bavi energetskom efikasnošću i među prvim gradovima koji su imenovali energetskog menadžera.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva prosvete, KfW-a, Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije i grada, uloženo je preko 220 miliona dinara u energetsku obnovu 10 kragujevačkih škola, a grad Kragujevac je dobio i oko 15 miliona dinara za zamenu stolarije, unutrašnjeg osvetljenja i unapređenje sistema daljinskog grejanja u OŠ „Stanislav Sremčević“. U okviru GIZ DKTI projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, Kragujevac je sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ potpisao Sporazum o saradnji zahvaljujući kome će grad dobiti studiju izvodljivosti o mogućnostima promene načina grejanja škola. Ova studija će pokazati da li je isplativ prelazak određenih škola sa grejanja na lož-ulje na grejanje na biomasu, kao i koji model finansiranja je najbolji; javno-privatno partnerstvo, iz kredita ili iz budžeta grada.

Takođe, grad je u saradnji sa kragujevačkim Fakultetom inženjerskih nauka pristupio izradi Programa energetske efikasnosti grada Kragujevca za period od 2017. do 2020. godine koji bi trebalo da definiše prioritete grada u oblasti energetike, kao i načine da se dođe do uštede od 1 odsto u potrošnji energije.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti