U Irskoj kriza zbog OIE

news-2014-march-solarna_energija_vjetroelektrana_349901346U Severnoj Irskoj je došlo do neslaganja u tamošnjoj Vladi, zbog finansijski previše podsticajne šeme upotrebe OIE,  koja je stupila na snagu 2012. godine.

Prošle nedelje je  zbog zdravstvenih razloga dao ostavku prvi potpredsednik Martin Mc Guiness, a slučaj je tada dobio svoj završni epilog krizom cele Vlade i najavom novih izbora početkom marta.

Ove nedelje je i britanska premijerka Theresa May okupila glavne političke aktere i imala neuspeli pokušaj da krizu odgodi.

Zanimljivo je da je u vreme donošenja spornih podsticaja, ministarka zadužena za energetiku bila sadašnja severnoirska premijerka Arlene Foster, koju  kroz medije javno prozivaju zbog niza nepravilnosti s navedenim podsticajima. Javnost smatra da oni nisu sprovedeni transparentno, tako da mnoga postrojenja koja su dobila podršku uopšte ne funkcionišu. To se najviše odnosi na ulaganja u kotlove na biomasu i pelet, kao i na projekte za instaliranje solarnih i termalnih postrojenja.

Izvor: energetika-net.com

V.Vukajlović

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti