U Budvi potpisana Deklaracija o zaštiti prirodnih dobara

zastita zivotne sredinePredstavnici Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Hrvatske na drugoj međunarodnoj konferenciji „Parkovi dinarskog luka“ koja se održava u Budvi,  usvojili su Deklaraciju o daljem unapređenju zaštićenih prirodnih dobara regiona.

Ova konferencija traje od 2. do 5. decembra, a okuplja 79 predstavnika nacionalnih parkova i parkova prirode iz Srbije i regiona koji pripadaju Dinarskom luku.

Projekat „Parkovi dinarskog luka“ organizuje Svetski fond za prirodu (WWF) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, a predstavlja nastavak sporazuma koji je potpisan 2008. godine, a čiji je cilj zaštita prirode ovog regiona.

Sporazum „BIG WIN for Dinaric Arc“ bi trebalo da unapredi saradnju zemalja potpisnica u očuvanju prirodnih raznolikosti dinarskog regiona, ali i da približi ove zemlje mreži Evropske Unije „Natura 2000” čiji je osnovni cilj da unapredi očuvanje prirode u EU. Ova mreža dobija više milijardi evra za svoje projekte, a čine je područja koje je Evropska Unija proglasila za posebno vredna i značajna u oblasti očuvanja životne sredine.

Dinarski luk koji se prostire na preko više od 100 hiljada kilometara kvadratnih u nekoliko zemalja posebno je značajan zbog toga što je prirodno stanište više od 5 hiljada biljnih i životinjskih vrsta koje ne mogu da se nađu u drugim delovima sveta, a pojedini njegovi delovi su pod zaštitom Uneska.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti