Turske dozvole za „Južni tok” važiće i za izgradnju „Turskog toka”

259406 gasPredsednik Upravnog komiteta kompanije „Gasprom” gospodin Aleksej Miler izjavio je da je Turska potvrdila da će sve dozvole koje su ranije dodeljene za projekat izgradnje gasovoda „Južni tok” važiti i za gasovod „Turski tok”.

On je istrakao da će Rusija izgraditi dve linije gasovoda ispod Crnog mora do Turske ukupnog kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara gasa, a očekuje se da projekat bude završen 2019. godine.

Podsetimo, sporazum o izgradnji gasovoda „Turski tok” je postignut u decembru 2014. godine. Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda „Turski tok” imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog „Gasproma” Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni rekao da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod „Severni tok 2” može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom. Krajem 2015. godine pregovori o izgradnji gasovoda „Turski tok” su obustavljeni, a početkom oktobra ove godine potpisan je ugovor o izgradnji ovog gasovoda.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti