Turizam ključni element za promociju održivog razvoja Mostara

U Gradskoj većnici u Mostaru je održana radionica o temi Strategija održivog turističkog razvoja za područje svetske baštine UNESCO-a, „Područje starog grada oko Starog mosta u Mostaru”.

Foto: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Radionica je organizovana u okviru projekta „Održivi turistički razvoj na području lokaliteta svetske baštine” koji je, na predlog federalne ministarke ministarstva zaštite životne sredine i turizma Edite Đapo, podržala Vlada Federacije BiH, a za čije je sprovođenje zadužen UNESCO.

Otvaranju radionice su prisustvovali federalna ministarka kulture i sporta Zora Dujmović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, generalna sekretarka Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-om Biljana Čamur Veselinović, pomoćnica ministarke za turizam i ugostiteljstvo u Federalnom ministarstvu zaštite životne sredine i turizma Farida Cikotić, kao i šef kancelarije UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum.

U dvodnevnom radu, učesnici radionice su, uz eminentne predavače iz područja održivog upravljanja turističkim potencijalima, kao i učešće predstavnika institucija različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i predstavnika privatnog i nevladinog sektora, identifikovali turizam kao ključni element za podsticanje održivog razvoja Mostara i sredstvo za adekvatno promovisanje prirodnih i kulturnih vrednosti.

To će direktno doprineti poboljšanju uslova života građana Mostara, glavnih aktera očuvanja izvanrednih univerzalnih vrednosti ovog lokaliteta svetske baštine.

Učesnici radionice su potpisom zajedničke deklaracije potvrdili opredeljenje za primenu potvrđenog strateškog okvira i definisanih aktivnosti.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti