Trivan: Potrebne su organizacije koje će uvažavati brigu o prirodi

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je juče svečanoj konvenciji lovačkog udruženja Sveti Hubert – Klub Srbija, koja je održana povodom osnivanja Panevropske mreže klubova Sveti Hubert i jačanja sektora lovstva u Srbiji.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U svom obraćanju na svečanom skupu, ministar Trivan istakao je značaj delovanja organizacija i udruženja koji svojim uvažavanjem prirode i značaja njenog očuvanja mogu doprineti zaštiti životne sredine i zaštiti biodiverziteta Srbije, što je  jedan od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine.

– Vremena od kada su ovakva društva nastajala su se promenila, priroda se promenila. U današnje vreme kada Planeta proživljava pravu agoniju zbog postupaka ljudi, potrebne su organizacije koje će uvažavati brigu o prirodi, i one se mogu smatrati  svojevrsnim ekolozima, rekao je Trivan, i izrazio  podršku Svetom Hubertu – Klub Srbija kao organizaciji koja se svojim radom zalaže za poštovanje zakonskih pravila i normi u sektoru lostva, čuvajući dragocenu, neophodnu ravnotežu u prirodi.

Sveti Hubert je jedna od najprestižnijih lovačkih asocijacija na svetu, osnovana pre više od 300 godina, sa idejom očuvanja divljih životinja i njihovih staništa, kao i negovanja tradicije etičkog lova i ribolova.  Kako je naglasio predsednik udruženja Sveti Hubert – Klub Srbija Aleksandar Đurđev, Sveti Hubert predstavlja svojevrsni lovački „tink – tenk“, čiji su članovi uticajni lideri u svojim profesijama, spremni da posvete svoje vreme u cilju razvoja lovstva i celokupnog društva, ali i promocije tradicionalne srpske lovačke etike, održavanja prijateljskih odnosa među lovcima i promovisanja lovnog turizma u Srbiji.

Na konvenciji svečano je potpisan Manifest o osnivanju Panevropske mreže klubova Sveti Hubert, što će doprineti jačanju međunarodne saradnje u ovoj oblasti, i razvoju srpskog lovstva u respektabilnu privrednu granu od posebnog značaja, uz ostvarenje proizvodnih, socijalnih, finansijskih i ekoloških ciljeva.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti