Treće izdanje konkursa Ekoopština

Foto: Jovan Gojković

Treće izdanje konkursa „Ekoopstina″, zajedinički su otvorili Ambasade Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine  i Delegacija Evropske unije.

Projekat ,,Ekoopština’’ predstavlja, kako je podsetila Marina Nenković-Riznić, moderatorka konkursa „Ekoopština” i naučni savetnik na Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, francusko-srpska platformu za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju primera dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koji će biti predstavljeni tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji. Ovi seminari će se održati u Beogradu, Vrbasu i Pirotu u aprilu i maju 2024. godine. U oktobru je predviđena dodela nagrada i tada će biti predstavljeni pobednici ovog novog izdanja.

Konkurs je otvoren za sve srpske gradove i opštine sa manje i više od 40.000 stanovnika u četiri kategorije, pobednici – ukupno osam srpskih opština biće pozvane na studijska putovanja u Francusku.

Ovaj Konkurs, nagrađuje lokalne samouprave u Srbiji za njihove aktivnosti realizovane u četiri oblasti: energetska efikasnost zgrada, održivo upravljanje otpadom i vodom i održiva mobilnost, a otvoren je i za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

Pozvani su svi gradovi i opštine Srbije da učestvuju na seminarima i da svoje projekte podnesu do 7. jula 2024. godine.

Nj.E. Pjera Košara, Ambasador Francuske u Srbiji, izrazio je svoje zadovoljstvo što se takmičenje dobro uklopilo u pejzaž i danas predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije. Timovi ambasade imaju za cilj da nastave sa valorizacijom lokalnih zajednica u Srbiji u njihovom upravljanju pitanjima životne sredine kroz različite kategorije konkursa „Ekoopština″.

Foto: Jovan Gojković

On je podsetio da se ovo takmičenje takođe obraća mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i građanske svesti.

Kako je istakao, povodom Međunarodnog dana recikliranja, neophodno je podsetiti da je borba protiv klimatskih promena i zaštita planete Zemlje misija svih i hitnost koja se mora rešiti. Za konkurs „Ekoopstina″, angažovanje partnera i timova u protekle dve godine pokazuje svoje rezultate. Više od 100 gradova je apliciralo, skoro 700 službenika i izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i komuniciralo o svojim projektima u svojim školama.

Ambasador je pozdravio sve pobedničke gradove prethodnih izdanja.

Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain za Srbiju, rekao je da je njihov kompanija sa posebnim zadovoljstvom prihvatila učešće u nastavku projekta „Ekoopstina″. Istakao je da se do sada pokazalo da ova forma projekta pruža veliki podsticaj, kako lokalnim samoupravama, tako i mladim naraštajima koji prihvataju promene, žele inovacije i idu u korak sa vremenom. Za kompanije, kao građevinsku kompaniju koja više od 350 godina osluškuje potrebe društva uvodeći inovativna rešenja i koja je posvećena održivom građevinarstvu i energetskoj efikasnosti, inicijativa „Ekoopština”  je prepoznata kao idealan projekat.

Svrha poslovanja njihove kompanije oslikana je kroz slogan „Making the world a better home”, što dodatno potvrđuje da je Saint-Gobain usklađen sa osnovnom idejom ovog projekta. Ilić je naglasio da veruje da će se, kao i do sada, uključiti mnogo gradova i opština i da će projekat imati uticaj prvenstveno na njihovu lokalnu sredinu, ali i na zemlju u celini, zato što ovakvi projekti omogućavaju perspektivu za nove generacije.

Izvor: Proglas PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti