Trajno rešavanje problema vodosnabdevanja u Užicu tokom 2018. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je resorno ministarstvo obezbedilo 280 miliona dinara za završetak rekonstrukcije fabrike vode u Užicu, čime će ovaj grad trajno rešiti pitanje vodosnabdevanja.

Mihajlović je, tokom obilaska postrojenja za prečišćavanje vode za piće „Petar Antonijević“ na Cerovića brdu u Užicu, podsetila na to da je za godinu dana završena prva faza radova na rekonstrukciji i dogradnji fabrike vode, nakon koje je postrojenje za preradu dobilo veći kapacitet i još bolji kvalitet vode. Ona je najavila da će već u januaru biti raspisana javna nabavka za radove u drugoj fazi i izrazila očekivanje da će u februaru biti potpisan ugovor za izvođenje radova, koji će trajati približno osam meseci. Završetkom druge faze radova, kako je naglasila, kompletno će se rešiti problem snabdevanja vodom 70.0000 građana Užica i grad će ponovo moći da koristi vodu sa akumulacije Vrutci.

Prema njenim rečima, ukupna ulaganja u modernizaciju i izgradnju sistema vodosnabdevanja i kanalizacije u gradovima u Srbiji iznose više od 250 miliona evra. Takođe, kako je dodala, resorno ministarstvo će sa predstavnicima Grada Užica razgovarati i o zameni vodovodnih cevi, kao što je to rađeno i u drugim gradovima.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izrazio je zahvalnost Mihajlović u ime svih građana Užica na podršci projektu i stalnom nadzoru, zahvaljujući kojem je prva faza radova završena za godinu dana. On je naglasio da je ovo prva rekonstrukcija postrojenja otkako je ono izgrađeno 1980. godine, i dodao da je, zahvaljujući podršci Vlade, kad se pojavio problem s algama u akumulaciji Vrutci obezbeđeno snabdevanje vodom sa Sušičkih vrela. U okviru druge faze, kako je objasnio, biće obezbeđen redovan monitoring vode, sanacija vodozahvata i izgradnja novog objekta sa tehnologijom filtriranja vode aktivnim ugljem, čime će voda sa akumulacije Vrutci moći da se ponovo koristi.

U prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće „Petar Antonijević“ u Užicu uloženo je 400 miliona dinara, od čega je 360 miliona dinara obezbedilo Ministarstvo, a 40 miliona Grad Užice. Radove je izvodilo preduzeće „Jedinstvo“ iz Sevojna, a projekat je sačinio Institut „Jaroslav Černi“, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti