Tokom zime građani Prijepolja vodiće brigu o beloglavim supovima

Foto-ilustracija: Unsplash (Glen Carrie)

Udruženje građana Jadovnik iz Prijepolja objavilo je na svojoj Fejsbuk stranici da je pokrenulo inicijativu Zaštitimo beloglavog supa, čiji je cilj redovno snabdevanje ptičijeg hranilišta Kašan.

Kako je najavljeno, u projektu koji traje od 1. decembra do 28. februara aktivno će učestvovati i lokalno stanovništvo, a poljoprivredna gazdinstva i klanice će otpad koji je nastao od uginulih životinja usmeravati na hranilište beloglavih supova.

Dugoročni cilj projekta je da se doprinese uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke. Objašnjava se da će se to postići kroz odgovorno upravljanje otpadom.

„Smatrali smo da kroz ovu inicijativu možemo doprineti rešavanju problema nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada u opštini Prijepolje i istovremeno pomoći zaštiti beloglavog supa“, navode u udruženju.

Prema njihovim rečima, tako će se obezbediti „prirodna reciklaža“ otpada, a cilj je i da se stanovništvo podstakne na odgovorniji odnos prema njemu.

Dodaje se i da je inicijativu Udruženja Jadovnik podržala u organizacija Orca, kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“.

Izvor: Udruženje građana „Jadovnik“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti