Mladi tim iz Bugarske smatra da je ovo rešenje za mala poljoprivredna gazdinstva koja ulažu mnogo novca u uzgoj voća i povrća, a u sušenom stanju bi mogli da ih prodaju po višim cenama.
Mladi bugarski tim iz poduzetničkog programa ABLE Activator razvio je solarnu sušaru za voće i povrće. Uređaj je rezultat projekta „Ponos farmera“ i, kako kažu, rešenje za mala poljoprivredna gazdinstva koja ulažu puno novca u uzgoj voća i povrća, a u sušenom stanju bi mogli da ih prodaju po višim cenama i dalje sačuvaju njihov rok trajanja, piše agronovinite.
Sunčeva energija koristi se za sušenje koje se odvija u zatvorenom prostoru što štiti proizvode od prašine i štetočina.
„Solarna sušara je brža i jeftinija od električnih dehidratora“, tvrde njeni tvorci.
U timu koji je stvarao uređaj je i Bušan Trivedi, inženjer mašinstva iz Mumbaja u Indiji koji je u svojoj domovini radio na projektu snabdevanja solarnom energijom socijalno ugrožene porodice. Za potrebe siromašnih domaćinstava u susednom Mijanmaru stvorio je i šporet sa malom potrošnjom drva. To je poboljšalo kvalitet vazduha u domaćinstvima i smanjilo krčenje šuma na tom području.
Projekat ovog inženjera i njegovih kolega osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem proletnom izdanju „ABLE Activator“-a.
Na tržištu postoje slični proizvodi
Trenutno na tržištu postoji još sličnih proizvoda, a jedan je osmislila i kompanija „SolarFlex“ koja je htela da reši pitanje bezbednosti hrane i pokrene mikro poduzeća u zemljama u razvoju. Tako su razvili proizvod koji ima fleksibilan dizajn i jeftin je za proizvodnju.
Pročitajte još:
Sušenje voća i povrća ovim sistemom je efikasno rešenje za dugoročno skladištenje hrane koje ne zahteva struju i eliminiše potrebu za hemijskim konzervansima.
Korišćenje solarne energije u ovu svrhu već se uspešno primenjuje u mnogim zemljama, uključujući Portugal. Lokalni uzgajivači bilja koriste je na svom imanju kako bi uštedeli energiju tokom procesa sušenja i smanjili troškove proizvodnje. Uvođenjem inovacija njihovi troškovi energije smanjeni su za čak 70 odsto.
Autorka: Martina Popić
Izvor: Agroklub.rs