TE „Morava“ obeležila 48 godina rada

Termoelektrana „Morava“ u Svilajncu obeležila je 21. marta 48 godina rada.

Direktor Sektora za tehničke poslove proizvodnje energije u EPS-u gospodin Dejan Ostojić naglasio je da je TE „Morava“ i tokom ovogodišnje zimske sezone bila veoma pouzdan energetski objekat, uprkos veoma hladnom vremenu koje je dugo trajalo. Kako je istakao, tokom prethodnih nekoliko godina modernizovano je postrojenja i ekološki i tehnološki, tako da će termoelektrana ubuduće raditi još bolje, efikasnije i pouzdanije.

Direktor za proizvodnju energije Ogranka TENT gospodin Goran Lukić istakao je spremnost radnika i postrojenja za naredni period. Naveo je da se sa 13 raspoloživih blokova, među kojima je i blok TE „Morava“ od 125 megavata instalisane snage, TENT uspešno suprotstavio zimi, najhladnijoj u proteklih pet decenija.

Direktor TE „Morava“ gospođa Marija Stevanović podsetila je da je u 2015. i 2016. godini realizovan kapitalni remont sa ekološkom modernizacijom postrojenja, u koji je uloženo 27 miliona evra zahvaljujući čemu je produžen radni vek elektrane i postignut pozitivan pomak u zaštiti životne sredine.

Od prve sinhronizacije bloka, 31. januara 1969. godine do 14. februara ove godine, TE „Morava“ je proizvela 21,656 milijardi kilovat-časova električne energije, ostvarila 228.358 sati rada na mreži i potrošila 25.450.848 tona uglja.

izvor: tent.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti