TE „Gacko“ isključena sa mreže zbog začepljenja ložišta kotla

Photo: Pixabay

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE „Gacko“ u Bosni i Hercegovini gospodin Borivoje Vujičić izjavio je za Srnu da je ova termoelektrana isključena sa mreže zbog začepljenja donjeg dela ložišta kotla.

Kako je istakao, razlog začepljenja je korišćenje uglja sa velikim procentom vlažnosti i glinene strukture nesagorivih materija. Dodao je da je zbog ovoga bilo potrebno koristiti dodatno gorivo mazut za podršku vatre, a što je doprinelo da snaga na pragu TE „Gacko“ bude niska, dok je u procesu sagorevanja dolazilo do ukrupnjavanja šljake koja je začepila kanal za njen odvod iz kotla. Zbog ovoga je blok termoelektrane morao biti zaustavljen kako ne bi došlo do veće havarije, naveo je gospodin Vujičić.

On je dodao da su se ovakva začepljenja i ranije događala, a da bi se sprečila potrebno je uraditi prečišćavanje uglja, što će biti završeno u narednom periodu. Istakao je i da je za sanaciju ovog problema potrebno 60 časova, nakon čega će TE „Gacko“ ponovo biti priključena na mrežu.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti