Sve veća proizvodnja struje iz vetroelektrana u Crnoj Gori

VE Krnovo koja za sada jedina u Crnoj Gori proizvodi struju za tržište ima 26 vetrogeneratora (vetrenjača) instalisane snage 72 megavata i puštena je u rad pre dve godine.

Photo: EP

Vetroelektrana Krnovo u vlasništvu je kompanije Krnovo Green Energy, koja je zajedničko ulaganje francuske kompanije Akuo Energy i kompanije Masdar Energy iz Abu Dabija koji je vlasnik 49 odsto akcija.

Krnovo je Masdarova treća vetroelektrana, nakon što su prethodno izgradili vetrogeneratore na Sejšelima i u Samoi.

Nedavno je završen je probni rad vetroelektrane na Možuri kod Ulcinja, a nadležni u toj opštini očekuju da bi ona u septembru trebalo da počne proizvodnju struje za tržište.

Takođe je raspisan tender za izgradnju nove vetroelektrane, na Brajićima, na teritoriji opštine Budva.

Za gradnju tog postrojenja godinama je zainteresovana nemačka kompanija WDP Europe, ali, kako ističu u Ministarstvu ekonomije, u igri su i investitori iz drugih država.

Vlada Crne Gore se u maju ove godine pohvalila rekordnom proizvodnjom električne energije od oko 82 miliona kilovat sati (KWh), uz podatak da je 28 odsto te energije proizvedeno u vetroelektranama Krnovo i na Možuri.

Prema izveštajima Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) samo vetroelektrana na Krnovu proizvede više struje od svih 13 mini elektrana koje proizvode struju za tržište.

Izvor: Blic

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti