„Suza Evrope“ očišćena od otpada

Foto: RTCG

Uklonjen je otpad iz reke Tare na području kolašinske opštine, u sklopu akcije koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo je, kako je saopšteno, nastavilo s akcijom čišćenja vodotoka od raznih vrsta otpada koji na obale i u korita reka bacaju nesavesni pojedinci.

Nakon uspešno završene akcije čišćenja reke Tare sa Rudnicom u Mojkovcu i akcije na Limu u Bijelom Polju, za vikend je realizovana akcija čišćenja reke Tare na području opštine Kolašin.

Taru su čistili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Opštinom Kolašin, Savezom sportsko-ribolovnih organizacija Crne Gore i NVO „Green Home“. Cilj je, kako navode, ne samo da se ukloni otpad iz reka i urede obale, već da se aktivnostima na terenu podstakne i promoviše odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Predsednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović rekao je da je taj grad prepoznatljiv turistički centar Crne Gore, ali da mora biti prepoznat i kao vredan ekološki centar u našoj zemlji.

„Verujemo da će turizam i ekologija biti razlozi da se dolazi u Kolašin. U svim tim planovima, naš veliki oslonac je i reka Tara koja nas je danas okupila“, kazao je Bulatović.

Podsećajući da je Kolašin prvi grad koji je dobio titulu „Grad na Tari“, on je istakao da lokalna samouprava čini sve da Tara suštinski bude povezana sa Kolašinom, njegovim stanovnicima, ali i posetiocima.

„Uslov svega toga je da Tara i dalje bude – suza Kolašina, Crne Gore i Evrope. I ova akcija je deo tih nastojanja i želim da se zahvalim svim našim partnerima koji su prepoznali da je čista Tara obaveza svih nas“, poručio je Bulatović.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević je istakao da su akcije ćišćenja vodotoka značajan doprinos zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine i podizanju svesti svih društvenih subjekata i pojedinaca.

Posebno je zadovoljan zbog toga što se ove aktivnosti sprovode zajednički sa opštinama i civilnim sektorom i građanima, što predstavlja posebnu poruku i potvrdu da je očuvanje životne sredine obaveza svih nas i da jedino zajedno možemo sačuvati prirodne resurse.

Foto: RTCG

„Do sada smo realizovali tri uspešne akcije i istim intezitetom nastavljamo sa daljim aktivnostima“, kazao je Blagojević.

„Green Home“, prema rečima direktorke Nataše Kovačević, radi na identifikaciji hidromorfoloških pritisaka na Tari, za koje će se predložiti kratkoročne i dugoročne mere lokalnim samoupravama, korisnicima i upravljačima, predstavljene u Akcionom planu za revitalizaciju vodotoka Tare.

Reč je o projektu koji je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede kroz Program malih grantova, u okviru kojeg se, kao jedna od aktivnosti, sprovode i akcije čišćenja vodotoka. Sa implementacijom definisanih mera, kako je kazala, trebalo bi da se započne u martu 2020. godine.

Green Home projekat sprovodi zajedno sa Savezom sportsko–ribolovnih klubova Crne Gore. Predsednik Saveza Omar Bašić kazao je da u okviru projekta rade na zaštiti i unapređenju autohtonog ribljeg fonda, kroz jačanje kapaciteta korisnika ribljeg fonda na Tari, odnosno ribolovnih klubova “Tara i Morača” iz Kolašina i “Tara” iz Mojkovca. Prema rečima Bašića, značaj akcija čišćenja vodotoka je u jačanju svesti zajednice za potrebom očuvanja čistih voda i ribljeg fonda, posebno u cilju razvoja sportskog ribolova i ribolovnog turizma.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti