Subvencije za proizvodnju toplotne energije iz OIE nakon usvajanja novog Zakona o energetici

radijatorU narednom periodu očekuju se stimulacije za proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora energije izjavila je predstavnica Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine iz Odseka za obnovljive izvore energije gospođa Tanja Stojanović na nedavno održanom Međunarodnom sajmu obnovljivih izvora energije.

Gospođa Tanja Stojanović je na panel diskusiji „Od velikog potencijala do realizacije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti“ podsetila da je Nacionalnim akcionim planom za korišćenje obnovljivih izvora energije Republike Srbije predviđeno da Republika Srbija do 2020. godine ima udeo obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije od 27 odsto, od čega će 36 odsto činiti električna energija, 30 odsto toplotna energija, dok će 10 odsto biti udeo biogoriva u transportu.

Plan Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine najpre je da investicijama stimuliše proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora tako da je dalo preporuke lokalnim samoupravama za stimulaciju ovakve energije, ali u Nacrtu novog Zakona o energetici predloženo je da se stimulacija toplotne energije iz obnovljivih izvora podigne na nivo republike, s obzirom na to da bi se onda lakše sprovodila.

Kako je gospođa Stojanović istakla, stimulacije za proizvodnju toplotne energije trebalo bi da budu slične onima za proizvodnju električne energije (feed-in tarife, privremeni status povlašćenog proizvođača energije).

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti