Studijska poseta zaštićenim područjima u Italiji

Foto: zzps.rs

U okviru Projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, predstavnici upravljača i institucija za zaštitu i razvoj Golije učestvovali su u šestodnevnoj studijskoj poseti Italiji, kako bi se upoznali sa modelima upravljanja zaštićenim prirodnim područjima u Evropskoj uniji, a zatim modele dobre prakse primenili u našoj zemlji.

Tokom posete Italiji predstavnici delegacije iz Srbije obišli su tri nacionalna parka koji se prostiru kroz regije Emilija Romanja, Toskana, Abruco, Marke, Molize i Lacio.

Prvog dana posete, predstavnik Nacionalnog parka Foreste Casentinesi šumarski inženjer Aleksandro Fani predstavio je Park, a potom je odgovarao na pitanja učesnika. Drugog dana učesnici iz Srbije obišli su Nacionalni park Gran Sasso Monti della Laga sa temom teritorijalno planiranje u zaštićenom području. Ovom prilikom, prezentovana je i metodologija i rezultati inovativnog pristupa u planovima upravljanja zaštićenih prirodnih dobara. U popodnevnim časovima priređen je obilazak vidikovaca u Dolini careva u Parku. Trećeg dana posete, upriličen je obilazak u Gran Sasso Mountains uz pratnju turističkog vodiča, kao i testiranje eko turističkog paketa. Kasno popodne sledio je odlazak u Nacionalni park Abruzzo Lazio e Molise u Peskaseroli i upoznavanje sa rukovodstvom parka i predstavljanje Parka. Četvrtog dana, predstavljeno je agroturističko domaćinstvo Maneggio Vallecupa Agriturismo. Potom je upriličen obilazak Parka i poseta šetnih staza i vidikovaca, nakon koga su učesnici studijske posete učestvovali u radionici o metodologiji izrade participativnog akcionog plana za turizam u zaštićenom prirodnom dobru.

Završnog dana posete održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine, kopna i mora u Rimu, kada su učesnici upoznati sa procedurama i sistemima zaštite životne sredine u Italiji i Evropskoj uniji, modelima uspostavljanja zaštite, strukturom zaštićenih područja i nadležnostima Ministarstva. Tokom sastanka, akcenat u izlaganjima je stavljen na prikaz inovativnih pristupa u razvoju različitih vidova turizma, koji uz primenu principa održivosti, a u cilju odgovornog i dugoročno konkurentnog poslovanja, doprinose opštoj ravnoteži na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Zaključak šestodnevne studijske posete posete bio je da su Nacionalni parkovi pristupili Evropskoj povelji za održivi turizam, Europark federacije, koja za sada uključuje 131 zaštićeno područje u celoj Evropi. Zahvaljujući inovativnim modelima razvijenim u skladu sa principima Povelje, na područjima koja su npr. bila oštećena u zemljotresu omoguećeno je da se spreči ili umanji odliv stanovništva i obezbedi njihova ekonomska održivost.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti