Stav OIE povodom određivanja cene aukcija za vetrolektrane

Foto-ilustracija: Unsplash (Priscilla Du Preez)

Stav prenosimo u celosti, Upravni odbor Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije izražava zabrinutost za budućnost obnovljivih izvora energije Srbije nakon određivanja maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana koja usled modela dvostrane premije može dovesti do odluka investitora da ne učestvuju na aukcijama i finansijskih institucija i banaka da ne finansiraju projekte.

Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, Vlada Srbije donela je 25. 11. 2021. godine Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifama po modelu dvostrane plivajuće premije. Ovaj model premije znači da će država davati premije investitorima kada je cena na tržištu niža od ostvarene cene na aukcijama, a investitori državi kada je ta cena viša od ostvarene na aukcijama.

Istog dana, 25.11.2021. godine, Agencija za energetiku Republike Srbije je donela odluku o određivanju maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana.

Odluka, kao ni dodatno obrazloženje Agencije nisu objavljeni, već je samo kroz kratku vest data informacija da je na osnovu usvojenih metodologija i Uredbe Vlade Republike Srbije o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane Savet Agencije doneo odluku o određivanju maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i da maksimalna otkupna cena  za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama odobrene snage veće od 3 MW iznosi 5,57 €c/kWh. Bez obrazloženja ne možemo ustanoviti kako je došlo do ovakve greške, odnosno kako je dobijena ovako niska maksimalna cena, imajući u vidu da su tokom određivanja metodologije Agenciji dostavljani ulazni parametru od strane investitora. Naglašavamo da je data cena  jedna od najnižih koje su donete u Evropi (na primer, u Albaniji je tokom protekle nedelje određena maksimalna cena definisana od 7,5 €c/kWh). 

Predstavnici investitora i finansijera, članovi i partneri OIE Srbija, su izuzetno nezadovoljni datom cenom koja je dovela u pitanje smisao i pozitivan ishod sprovođenja prve aukcije koja je planirana za kraj 2021., odnosno početak 2022. godine. 

Cilj i smisao određivanja maksimalne cene svakako nije smeo da bude takav da ona u startu bude minimalna i najjeftinija, jer do najniže cene treba da dođu investitori putem aukcija, već da odredi najviši nivo, koji investitori ne smeju preći. Očigledno je, veoma jasno, da je ovakva cena posledica pogrešnog pristupa i razumevanja svrhe određivanja maksimalne cene za potrebe aukcija. Ovakva cena sigurno neće delovati stimulativno za tržište. Sa ovakvim modelom plivajuće dvostrane premije (protiv koje smo se nekoliko izjasnili tokom pisanja uredbi) i sa ovom maksimalnom, a suštinski minimalnom cenom, sigurno je da Republika Srbija više neće biti atraktivno tržište za investitore. Verujemo da je došlo do pogrešnog shvatanja koncepta i da će se sve najave o podršci sektoru zelene energije zaista i ostvariti, te da će relevantni činioci sagledati posledice ovih odluka.

Iščekujući obrazloženje Agencije za energetiku i prikaz parametara korišćenih u definisanju maksimalne cene, smatramo da još uvek postoji prostor za preispitivanje odluka i sprečavanja održavanja neuspešnih aukcija.

Napominjemo da smo svesni da je Agencija za energetiku nezavisni regulator, ali smo takođe svesni ambicioznih rokova postavljenih od strane Ministarstva, te apelujemo na sve kreatore javnih politika da sagledaju svoje odluke i pozicije i da zajedno dođemo do rešenja koje će voditi do uspešnih aukcija, sa niskim cenama, ali i pravnom sigurnošću I bankabilnošću regulative. U suprotnom, izražavamo bojazan da će doći do zastoja u realizaciji novih projekata što je suprotno sa zelenim investicionim najavama i težnji ka ugljeničnoj neutralnosti.

Izvor: Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti