Srpska industrijska konoplja za proizvodnju biogoriva

konopljaPromenom zakonske regulative za ograničenje uzgajanja industrijske konoplje Srbija bi mogla da razvije uzgoj ove biljke, što bi značajno osiguralo investicije poput velikog interesovanja investitora „Corporation for biodiversity” iz Danske.

Tačnije, danska kompanija je zainteresovana i za hrvatsko i za srpsko tržište, odnosno ono koje pre promeni svoje zakonske regulative.

Uzgajanje industrijske konoplje je veoma profitabilno jer nalazi primenu u više od 25 hiljada proizvoda koji se baziraju na njoj, između ostalog i u industriji papira i za proizvodnju biogoriva. Biogorivo ili biodizel dobija se obradom iz konopljinog ulja.

Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama konoplju tretira kao svetli ili plodni vrh biljke roda Cannabis i zabranjuje gajenje vrsta i varijeteta konoplje tog roda, koji mogu sadržati 0,3% supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola.

Ipak, isti zakon propisuje da je dozvoljeno gajenje konoplje (Cannabis) samo radi proizvodnje vlakana, proizvodnje semena za ishranu životinja, daljeg razmnožavanja, prerade, ispitivanja kvaliteta semena, kao i njegovog prometa, a nadležni ministar poljoprivrede propisuje sortu konoplje koju je dozvoljeno gajiti.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti