Sredinom oktobra počinju radovi na postrojenju za prečišćavanje vode u Zrenjaninu

voda cleanwateraction.org

Generalni menadžer italijanske kompanije „Gruppo Zilio“ za Srbiju gospodin Nenad Obradović izjavio je za Betu da će Zrenjanin do krja ove godine dobiti čistu vodu za piće.

Kako je istakao, 21. septembra 2015. godine Zrenjaninu je dostavljena dokumentacija za izdavanje građevinske dozvole, dok se početak radova očekuje sredinom oktobra 2015. godine. Prema njegovim rečima, izgradnja postrojenja se vršila u Italiji, a gotovi moduli će biti dopremljeni nakon dobijanja potrebnih dozvola, a zatim i povezani što će Zrenjaninu obezbediti čistu vodu.

Podsetimo, sredinom marta 2015. godine započela je realizacija ovog projekta prikupljanjem potrebne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Tada je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Goran Tajdić istakao da italijanska kompanija „Gruppo Zilio“ ima obavezu da najpre uradi građevinski projekat nakon čega se može krenuti u realizaciju projekta vrednog 6,5 miliona evra. On je dodao da će u prvoj fazi projekta biti obezbeđen sedimentacioni tank, zatim tank flokulacije za smanjenje organske materije, a primenjivaće se hlor dioksid, dok će se ultrafiltracija obavljati preko cevastih membrana. U drugoj fazi prečišćavanja biće uključeni sudovi za tretman bora i filteri za smanjenje arsena i natrijuma, a postupak se završava reverzibilnom osmozom. Naveo je da će kapacitet postrojenja biti devet miliona kubika vode godišnje, kao i da je ugovorom predviđena godišnja potrošnja 6,5 miliona kubika.

Inače, prvi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je u septembru 2014. godine, a Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki početkom decembra prošle godine poništila je tender zbog povrede prava potrošača. Drugi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je sredinom decembra 2014. godine, a jedina kompanija koja se prijavila je kompanija „Gruppo Zilio“ iz Italije.

Sandra Jovićević

foto: cleanwateraction.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti