Srbija – šampion u neracionalnoj potrošnji energije u Evropi

rasipanje-energijeOd ukupne potrošene primarne energije na svetskom nivou 40 odsto odlazi na sektor zgradarstva. Taj procenat u Srbiji trenutno premašuje 50 odsto. Građani Srbije najveći deo električne energije potroše na grejanje. Prema podacima iz Danske specifična potrošnja toplotne energije po kvadratu u toku jedne sezone iznosi 96 kWh, dok je kod nas ta vrednost 228 kWh i to za poslovne objekte, a za stambene je još veća.

Srbija je zbog male količine raspoloživih izvora energije veoma zavisna od uvoza energenata – uvozi čak 33,6%. Bez obzira na ovaj podatak, kod nas se trenutno troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i 4 puta više od proseka u zemljama EU. Sve ovo nam govori da je stepen energetske efikasnosti u Srbiji najniži u Evropi. U prilog tome ide i činjenica da čak i za javnu rasvetu, trošimo 50% više nego zemlje EU, što nam sa pravom daje mesto šampiona u neracionalnoj potrošnji energije.

Rasipanje električne energije u Srbiji je uzrokovano cenom koja je i dalje ispod tržišne. U bliskoj budućnosti se očekuje promena ovog stanja i iz tog razloga pod hitno je potrebno uloziti još veće napore da poslovanje u Srbiji bude energetski efikasnije.

V.A.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti