Srbija neće uvoditi takse za štetne gasove iz termoelektrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Ekološka i energetska zajednice Evropske Unije smatraju da treba razmišljati o uvođenju taksi za emisiju ugljen-dioksida iz termoelektrana, iako bi to podstaklo poskupljenje struje.

Iz Energetske zajednice su ukazali, da ako bi se ova taksa uvela, da bi računi za struju porasli za oko 30 odsto.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić je reagujući na tu direktivu, poručio da Srbija neće uvoditi ovaj namet sve dok ne uđe u Uniju, pa samim tim neće biti ni povećanja cene struje. U Vladi Srbije kažu da čak i kada postanemo zemlja članica, ta direktiva nije konačna, nego se o njoj pregovara.

U zemljama članicama Evropske Unije već se plaćaju papreni penali za emisiju štetnog gasa – od 22 do 24 evra po megavat-satu.

Evropska Unija je prethodno 2015. zatražila zatvaranje ili obnavljanje 14 termoelektrana na Balkanu, što zbog zastarelosti ili nezadovoljavajućih standarda. Od trinaest problematičnih elektrana, čak 5 su bile iz Srbije.

Ono što je izvesno, da se do 2023. moraju ugasiti stari termoblokovi u čitavom regionu. Akcenat je na povećanju energije iz obnovljivih izvora, koja je skuplja od struje koju dobijamo iz uglja ili nuklearki. Od zemalja u regionu traži se brže povezivanje tržišta električne energije, jer analiza Energetske zajednice pokazuje da zbog slabe integracije, naš region godišnje uzgubi oko 16 miliona evra.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti