Srbija neće imati problema sa snabdevanjem gasom tokom zime

22-12-16

Ministar rudarstva i energetike Srbije gospodin Aleksandar Antić na konferenciji „Energetska sigurnost“ koja je održana 22. decembra 2016. godine izjavio je da će veliki dužnici gasa i struje od 1. januara 2017. godine biti isklјučivani tzv. mač sistemom.

Kako je istakao, JP „Srbijagas“ dobilo je precizne instrukcije u skladu sa Uredbom Vlade Srbije da za buduće isporuke veliki potrošači gasa, koji taj energent pre svega koriste kao sirovinu, dostavlјaju garanciju ili plate isporuku gasa unapred. On je dodao da će isto pravilo važiti i za potrošače struje, ali da je efikasnost naplate tog energenta preko 95 odsto, pa je i manje problema.

Gospodin Antić je izjavio i da se ne očekuje da će Srbija tokom zime imati problema sa snabdevanjem gasom, a dodao je i da su pripremlјeni scenariji za eventualne nepredviđene situacije.

Istakao je da u skladištu gasa u Banatskom Dvoru trenutno ima 412 miliona kubnih metara uskladištenog gasa i da su obezbeđene rezerve ostalih energenata, kako bi njima mogla da se izvrši supstitucija gasa ukoliko bude potrebe. Prema njegovim ocenama, snabdevanje gasom u predstojećem zimskom periodu biće rešeno u trouglu Rusija-Ukrajina-Evropska komisija, jer je interes jednih da prodaju, drugih da transportuju, a Evrope sigurno snabdevanje.

Antić je naveo da su u toku finalni razgovori sa „Gaspromom o proširenju skladišta „Banatski dvor“, čiji je trenutno kapacitet 450 miliona metara kubnih i da on očekuje da će u narednim nedelјama biti doneta odluka kako će se raditi proširenje. On je podsetio da je skladište „Banatski dvor“ u vlasništvu 51 odsto „Gasproma“, a 49 odsto u vlasništvu „Srbijagasa“ i da je u tom odnosu trenutna popunjenost tog skladišta, odnosno da je u oko 220 miliona kubnih metara gasa u ruskom vlasništvu. Godišnja taksa za sladištenje, kako je naveo je oko 30 dolara za 1.000 kubnih metara, pa su procene da su godišnji prihodi „Banatskog dvora“ oko 13 miliona dolara.

On je dodao i da je nesporno da je ruski gas budućnost snabdevanja Evrope, ali da je potrebno da Srbija ima i neke druge alternative i ventile. Prema njegovim rečima interkonekcija sa Bugarskom potpuno je izvesna i očekuje se da će Memorandum o tome vrlo brzo biti potpisan.

Antić je kazao i da Vlada Srbije čini sve da unapredi ukupnu energetsku stabilnost i da je već dosta toga urađeno, podsetivši da se posle više godina gradi novi termoblok snage 350 MW u Kostolcu i da se očekuje izgradnja još dva vetroparka. Novi objekti koji se grade, investicije u postojeće kako bi im se produžio radni vek, povećanje kapaciteta, investicije u obnovlјive izvore i rad u skladu sa najvišim standardima je naše opredelјenje za budućnost i u funkciji energetske stabilnosti. Dodao je i da Srbija trenutno ima obezbeđene rezerve za 12 dana nafte i gasa, a radi se na tome da nafte i naftnih derivata do 2023. godine u rezervama bude za 60 dana.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti