Srbija dosledna u primeni međunarodnih ciljeva u zaštiti životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je drugog dana zasedanja Skupštine UN za zaštitu životne sredine u Najrobiju poručeno da će se regionalnim povezivanjem i zajedničkim odgovorom na ugrožavanje i degradaciju životne sredine lakše i brže dostići nacionalni ciljevi postavljeni u ovoj oblasti.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ovaj skup, koji je održan u okviru pratećeg programa UNEA-4, predstavlja nastavak procesa razvijanja međuregionalne saradnje u oblasti zaštite životne sredine u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi, koji je započet na konferenciji u Beogradu „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“, održanoj u decembru 2018. godine.

Ministarska konferencija, koju su svi učesnici ocenili kao izuzetno uspešnu, dovela je do formiranja nove grupe zemalja Južne Evrope u UNEA koje će u budućnosti bliže sarađivati, što je jedan od ključnih pomaka u regionalnom povezivanju i saradnji u ovoj oblasti.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan posebno je, tokom svom izlaganja, ukazao na to da zemlje Jugoistočne i Južne Evrope, uprkos razlikama, povezuju slični ekološki problemi koji zahtevaju i slične mere za rešavanje.

Prema njegovim rečima, novi format regionalne saradnje i angažovanja izuzetno je važan kao prekretnica u praktičnom rešavanju ekoloških problema u Južnoj Evropi.

„Zahvaljujući Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Republici Italiji, koji su podržali organizovanje beogradske ministarske konferencije u ovom formatu, ovaj primer bi mogao da posluži kao novi svetski model regionalnog organizovanja i drugačijeg i efikasnijeg rešavanja nagomilanih problema“, istakao je Trivan.

On je ukazao na neophodnost toga da se zajedničkom vizijom regionalnog pristupa u borbi protiv zagađenja stvori osnov zajedničkog delovanja zemalja ovog područja u sprovođenju budućih konkretnih akcija usmerenih na to da se stvori zdravije i bezbednije životno okruženje, kao i uslovi za održivi napredak i razvoj ekonomija.

Prema njegovim rečima, zajedničkom vizijom zemalja Južne i Jugoistočne Evrope, učesnica beogradske konferencije, predviđen je razvoj inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja koja se mogu primeniti na ceo region, pružajući podršku zelenim i ekološki neškodljivim tehnologijama i podstičući održivo korišćenje prirodnih resursa, uz očuvanje ekosistema i održivi napredak ekonomija.

Trivan je konstatovao da nam u borbi protiv zagađenja i za ublažavanje i sprečavanje posledica klimatskih promena predstoje konkretne aktivnosti, uz angažovanje svih raspoloživih resursa.

Srbija, kao zemlja kojoj je UNEP poverio održavanje ministarske konferencije, prepoznajući njena opredeljenja i fokusiranost, kako je naglasio, ostaće posvećena doslednom ostvarivanju zaključaka ovog značajnog regionalnog skupa i sveukupnih međunarodnih ciljeva u zaštiti životne sredine.

„Koristeći ovde priliku da povećamo vidljivost regiona i samim tim vidljivost nacionalnih i regionalnih stavova i aktivnosti, iznova potvrđujemo našu podršku obavezama i odlukama usvojenim na sednici Skupštine UN za životnu sredinu i pozivamo na njihovo adekvatno i koherentno sprovođenje“, zaključio je Trivan.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti