Sporazum o primeni nuklearne energije u mirnodopske svrhe

Foto: www.mbpi.gov.rs

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas u Sočiju Sporazum o saradnji između Vlade Srbije i državne korporacije Rusije za atomsku energiju (ROSATOM) u razvoju inovacija i novih tehnologija na području primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Sporazum o principima rusko-srpske saradnje u toj oblasti potpisan je u okviru međunarodnog foruma „Atomekspo“, a u ime ROSATOM-a to je učinio generalni direktor Aleksej Lihačov.

Kao prioritetne pravce dokument predviđa podršku u stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u Srbiji, usmerenoj na korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe, razvoj nuklearne medicine i primenu radijacionih tehnologija u poljoprivredi i industriji.

Takođe, dokument predviđa i povećanje kvalifikacija administrativnog, naučnog i tehničkog kadra u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe kroz obuku i stažiranje, kao i povećanje ukupnog nivoa informisanosti građana o nuklearnim tehnologijama i njihovoj primeni u drugim sferama.

Za organizaciju delovanja u navedenim pravcima biće formirane zajedničke radne grupe sa ciljem pronalaženja mogućnosti realizacije zajedničkih projekata, koji su usmereni na razvoj saradnje. Jedan od vidova saradnje između Nuklearnog instituta Vinča i ROSATOM-a je zajedničko ulaganje u proizvodnju ciklotronskih radiofarmaceutika i primenu protonske terapije u medicine.

Srbija prvi put nastupa na međunarodnom forumu „Atomekspo“, koji se održava od 14. do 16. maja. To je najveća izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jedanput godišnje, počevši od 2009. godine u organizaciji ROSATOM-a.

Na njemu učestvuje više od 600 svetskih kompanija i 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti