Solarne škole i džamije: Jordan posvećen povećanju obnovljivih izvora energije

Jordan je zemlja gotovo bez prirodnih resursa, veći deo zemlje je potpuno neplodna. Jordanska ekonomija je opterećena nedovoljnim snabdevanjem vode, nafte i drugih resursa, a čak uvoze 96% energije koju koriste. Elektrane su  se oslanjale na gas, zagađujuća fosilna goriva, koja su uvežena od suseda sa Bliskog istoka.

Cene nafte na svetskom tržištu nastavljaju da drastično rastu i opadaju tokom poslednjih godina, zato je Kraljevina Jordan objavila da će sve svoje džamije uskoro pokrenuti na solarnoj energiji, u pokušaju da uštede novac i promovišu održivi razvoj.

Na jugu Jordana, desetine svetlucavih solarnih panela na džamijama upravo prikazuju rastući trend primene obnovljive energije u siromašnom pustinskom kraljevstvu u želji da se suprotstavi  uveženoj energiji. Solarni paneli su deo  džamija  i mnogih drugih zgrada u gradu. Da bi iskoristili  Sunce, Jordan je prešao na obnovljivu energiju, u cilju da Aman  postane ugljen-neutralni grad do 2050. godine.

Foto: Youtube (PrintScreen)

U Amanu se podržavaju džamije u obogaćivanju i  finansijskoj nezavisnosti, što je počelo 2014. godine uz podršku Ministarstva verskih poslova. Projekat je toliko uspešan da mnoge džamije prodaju višak energije  nacionalnoj energetskoj mreži. Za imam Ta’la Al-Ali džamije, odluka da se usvoji čista energija poklapa se s širim religijskim vrednostima,  a upotreba solarne energije i LED sijalica koje  štede energiju su veoma isplative.

Zemlja želi da generiše 20 odsto svoje energije iz obnovljivih izvora do 2022. godine, rekao je Al-Faiez. To je cilj za koji se veruje da će biti ispunjen, jer solarni paneli se sve više nalaze na gradskim kućama, preduzećima i vladinim zgradama. Ranije ove godine kompanija Abu Dabi Futur Enerdži (Masdar) finansirala je 188 miliona dolara za razvoj najveće jordanske solarne elektrane za državnu elektroenergetsku kompaniju.

Projekat je planiran za prvu polovinu 2020. godine i snabdevaće oko 110.000 domova i istovremeno će ugasiti 360.000 tona ugljen-dioksida godišnje, navodi se u saopštenju Masdara.

Sa druge strane grada, Al-Hofaz, međunarodna akademija,   kao jedna od prvih škola  u Amanu,  sada dobija gotovo 95 odsto svoje energije iz obnovljivih izvora, rekao je Khaled Al Salaimah, pomoćnik generalnog direktora škole.

„Zasnovano na našoj zajednici i društvenim odgovornostima, želimo da hitno smanjujemo štetne  emisije ugljenika“, rekao je Al Salamah. „Takođe, postoji ekonomska dobit, smanjili smo i  troškove za potrošnju energije“, rekao je Al. Pored sjajnih solarnih panela koje pokrivaju košarkarške terene i dvorišta, škola koristi solarni vodovovod i reciklira svoj otpad, a takođe daje prioritet ekološkom obrazovanju, rekao je on.

„Mi održavamo sesije za učenike, roditelje i nastavnike  kako bismo saznali da li imaju koristi od primene obnovljivih izvora energije“, rekao je Al Salamah Fondaciji Tomson Rojters.

„To nije samo ugradnja solarnih panela. Želimo da budemo ‚‚zeleni“ u svakom pogledu. „

Pomoćnik generalnog direktora škole, primetio je porast društvene svesti o rizicima klimatskih promena, posebno među mladim Jordancima.

Jordan takođe pokušava da smanji štetne emisije, u želji da podstakne turizam. Zemlja se nada da će biti primamljiva kao utočište za ekoturiste koji žele ostati u nultim ugljeničkim centrima duž slanog Mrtvog mora.

Sofija Nikolić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti