Solar Impuls danas započinje svoj istorijski let oko sveta

Solar Impulse 2 eighteenth flight

Kompanija ABB saopštila je da je 9. marta 2015. godine avion „Solar Impuls“ poleteo iz Abu Dabija.

Tokom 2014. godine, ABB i Solar Impulse su osnovali inovacijski i tehnološki savez sa ciljem podsticanja zajedničke vizije smanjenja potrošnje resursa i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

“Solar Impulse će inspirisati nove generacije da prihvate inovacije i tehnologije za rešavanje najvećih izazova na planeti”, rekao je glavni izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer. “ABB će pratiti tim Solar Impulse-a na svakoj milji njegovog putovanja.ABB i Solar Impulse strastveno pomiču granice tehnologije i inovacija sa ciljem da svet učine boljim.“, istakao je gospodin Spiesshofer.

Tri ABB-ova inženjera su se pridružila Solar Impulse timu, te će svojom stručnošću i predanošću doprineti ovoj misiji. Njihov rad uključuje poboljšanje sistema kontrole za operacije na tlu, poboljšanje elektronike za punjenje sistema baterija u avionu i rešavanje prepreka koje će se pojavljivati usput na ruti.

Na planiranoj ruti aviona od 35.000 kilometara, piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg će se menjati na dužnosti kako se avion bude zaustavljao u gradovima, uključujući Muskat, Oman, Varanasi i Ahmedabad u Indiji, Chongqing i Nanjing u Kini, Feniks, Arizona u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe će se zaustaviti u Evropi i Severnoj Africi. Njihov dolazak u Abu Dabi očekuje se sredinom 2015. godine.

Među izazovima koji stoje pred misijom pre nego što se ona okonča u Abu Dabiju sredinom 2015. godine, će biti i neprekidan let u trajanju od pet dana i noći iz Kine na Havaje. Avion, koji se napaja preko 17.248 solarnih ćelija, će tokom dana jedriti na visinama od blizu 10.000 metara, kako bi u potpunosti napunio svoje baterije da može ostati u vazduhu tokom noći.

ABB-ov entuzijazam na projektu Solar Impulse proizilazi ne samo iz zajedničke vere u inovacije i tehnologiju, nego i iz slogana kompanije: “Energetika i produktivnost za bolji svet”. Duh projekta Solar Impulse odražava težnje ABB-a prema podsticanju operativne efikasnosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog transporta i povećanju prodora čiste, obnovljive energije.

Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača transformatora, elektromotora i pogona promenjive brzine, ABB i njegovi proizvodi imaju značajnu ulogu u povećanju energetske efikasnosti. ABB pogoni instalirani širom sveta su, na primer, uštedeli više od 445 teravat-sati (TWh) električne energije u 2014. godini, što je jednako godišnjoj potrošnji od oko 110 miliona evropskih domaćinstava.

Kao drugi najveći svetski isporučilac solarnih invertora i jedan od najvećih isporučilaca za vetroelektrane, ABB je lider u efikasnoj i pouzdanoj integraciji obnovljivih izvora energije u energetske mreže. ABB pomaže u izgradnji sveobuhvatne mreže za brzo punjenje električnih vozila u Evropi i isporučuje ključnu opremu za najveću svetsku mrežu brzih punjača za električne automobile u Kini.

„Kada govorimo o čistim tehnologijama za svetsku upotrebu, to nije san, već stvarnost. Zahvaljujući ABB-u one su dostupne na tržištu, te su već postigle uštedu energije ekvivalentnu potrošnji miliona domaćinstava“, rekao je Piccard, švajcarski pionir vazduhoplovstva, član prvog tima koji je 1999. godine obišao Zemlju u balonu.

Piccard je izjavio kako ih je doprinos ABB-a sa svojim vodećim tehnologijama, koje omogućuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i podstiču energetsku efikasnost, Solar Impulse timu, učvrstio u nameri i trudu da pokažu moć inovacije i čiste tehnologije.

Borschberg vidi kako se „tehnologija menja puno brže nego što smo mogli zamisliti. Pravi je izazov izgraditi svest koja nas podstiče na razvoj u skladu sa brzinom napretka tehnologije, a ABB proaktivno rešava taj izazov“.

Od 2010. godine su Piccard, predsednik projekta, i Borschberg, njegov glavni izvršni direktor, zajednički postavili osam međunarodnih vazduhoplovnih rekorda na letovima iznad Evrope, Severne Afrike i SAD-a u prototipu aviona sa solarnim napajanjem, uključujući rekord za trajanje, visinu i udaljenost leta.

ABB pozdravlja i deli tu viziju, dok priprema ovog putovanja pobuđuje novo interesovanje za aeronautiku, čistu tehnologiju i obnovljive izvore energije.

Za više informacija o saradnji ABB-a na projektu Solar Impulse posetite http://new.abb.com/betterworld.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u domenu energetike i industrijske automatizacije koja svojim korisnicima iz oblasti infrastrukture, transporta i industrije omogućava unapređenje njihovih performansi uz smanjivanje štetnih uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 država u svetu i zapošljava oko 140.000 ljudi.

foto:  ©SOLAR IMPULSE | ANNA PIZZOLANTE | REZO.CH​

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti