Škotski naučnici razvili biogorivo od ostataka u proizvodnji viskija

Foto-ilustracija: Pixabay

Kompanija „Celtic Renewables“, čije se sedište nalazi u Edinburgu, razvila je u saradnji sa „Tullibardine“ destilerijom iz Pertšira, proizvodni proces biogoriva koje se pravi od nusproizvoda viskija.

Biobutanol je savremeno održivo biogorivo, i mogao bi da postane direktna zamena za tradicionalno korišćena fosilna goriva. On se dobija iz prekrupe – ječmenog zrna s visokim procentom šećera koje se natapa vodom kako bi se podstakao proces fermetnacije neophodan za proizvodnju viskija, i tropa – tečnog ostatka nakon fermentacije koji sadrži kvasac i bakar.

– Ovo je prvi put u istoriji da će automobili koristiti biogorivo napravljeno od ostataka u proizvodnji viskija. Pogodno je napraviti ovaj iskorak baš u Škotskoj, koja je u svetu poznata ne samo zbog svog čuvenog viskija, već i zbog toga što je ovde jedan od evrpskih centara za obnovljive izvore energije. „Celtic Renewables“ je ovu inicijativu preuzeo iz istraživačkog projekta na Univerzitetu u Edinbudgu, jer verujemo da bi mogla da postane veoma isplativ globalni biznis, koji će doprineti razvoju „zelenog“ saobraćaja – rekao je profesor Martin Tangnej, osnivač i direktor kompanije „Celtic Renewables“.

Uz pomoć blizu 12 miliona dolara finansijske podrške Škotske vlade i drugih investitora, kompanija planira da otvori fabriku u 2018. godini, koja bi proizvodila 500.000 litara goriva godišnje.

– Od samog početka, kada nas je „Celtic Renewables“ pozvao da se uključimo u projekat, uvideli smo promene trendova na tržištu goriva i naše potencijalno mesto u njemu – dodao je Džon Torans, menadžer destilerije „Tullibardine“.

Ova destilerija jedno je od društveno odgovornih preduzeća koje razmišljaju o budućnosti, kroz razvoj obnovljivih izvora energije, transporta, ali i inoviranje škotske tradicionalne industrije viskija.

Izvor: renewableenergymagazine.com

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti