Skoro 100 hiljada korisnika dobija besplatnu elekričnu energiju i gas 2016. godine

energetika kurir.rs

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike gospođa Mirjana Filipović izjavila je za Tanjug da tokom zime neće biti restrikcija struje, kao i da se uskoro očekuje da Vlada Republike Srbije donese uredbu o besplatnim kilovatima za socijalno ugrožene.

Kako je istakla, u 2015. godini besplatnu električnu energiju i gas koristilo je oko 65 hiljada građana, odnosno oko 70 odsto ukupno prijavljenih građana, dok će u 2016. godini ovo pravo moći da ostvari 97 hiljada korisnika. Dodala je da je Svetska banka insistirala da se broj ovakvih korisnika poveća, pa će tako u 2016. godini za socijalno ugrožene kupce biti izdvojeno 1,65 milijardi dinara. Istakla je i da nova uredba predviđa da socijalno ugroženi kupci umesto 120 besplatnih kilovata dobiju 480 besplatnih kilovata.

Gospođa Filipović je navela i da je elektroenergetski sistem Srbije spreman za predstojeću zimsku sezonu, kao i da se ne očekuju restrikcije električne energije, gasa, ili nekog drugog energenta. Istakla je da se na deponijama nalaze dovoljne količine uglja, ali i da je EPS nabavio energente u dovoljnim količinama za sve objekte. Takođe je dodala da JP „Srbijagas“ ima dovoljne količine energenata za zimu, JP „Elektromreža“ izvršila je sve potrebne remonte, a toplane su nabavile potrebne količine energenata.

Sandra Jovićević

foto: kurir.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti