Škole širom Vojvodine brinu o životnoj sredini

Na završnoj svečanosti programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini„, juče je u Pokrajinskoj vladi nagrađeno 27 vaspitno-obrazovnih ustanova, čiji su mališani, đaci i mentori bili najuspešniji prilikom učešća u ovogodišnjem programu.

Reč je o programu Pokrajinske vlade, čiji je cilj da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o svojoj životnoj sredini.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne Mihalj Njilaš je uz čestitke nagrađenima, naveo da se u ovogodišnji program, koji se realizuje već devetu godinu, i koji je sve uspešniji, uključilo 104 vaspitno-obrazovne ustanove, od kojih je 68 uspešno realizovalo planirane aktivnosti.

Najuspešnijih 27 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola (uključujući i muzičke i specijalne), nagrađeni su izletima za preko 600 učenika, dok će za nastavnike biti organizovani seminari iz oblasti zaštite životne sredine.

– U programu učestvuje više sekretarijata, što značajno doprinosi da se on sa uspehom realizuje. Jedino ako se svi zajedno potrudimo da negujemo i očuvamo sredinu koja nas okružuje, možemo da stvorimo lepšu i zdraviju okolinu za nas i našu decu. Zato ćemo i dalje biti posvećeni realizaciji ovog programa, istako je Njilaš i dodao da se u proteklih devet godina za učešće u njemu odazvalo preko 70 odsto ukupnog broja vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji APV i dodeljeno preko 300 nagrada.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić rekao je da su zahvaljujući ovom programu vidljivi pomaci u vaspitno-obrazovnim ustanovama koje ga realizuju.

– Predstavnici pokrajinskih sekretarijata, koji sarađuju u ovom programu redovno obilaze škole koje ga sprovode.Mi mladima želimo da ostavimo čistije i zelenije škole, i bolje okruženje, i pomognemo u izgradnji njihove ekološke svesti od najranijeg uzrasta, te stvaranju odgovornosti prema sredini u kojoj žive, poručio je Grbić ističući prednosti ovog programa, koji se vremenom prilagođavao i postajao sve kreativniji zahvaljujući sve većem broju dece, školaraca i pedagoga koji učestvuju u njemu.

Nagrađene su pozdravile i Brankica Tabak podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i dr Milka Budakov zamenica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

One su ukazale na značaj očuvanja zdravog okruženja, koji ovaj program podržava, ali i važnost edukacije, jer suština je da decu naučimo kako da se staraju o prirodi, a na taj način i o svojoj dobrobiti.

Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ ostvaruje se u okviru saradnje Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredinu, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RECAN – fonda za povraćaj i reciklažu limenki i Pokret gorana Vojvodine.

Tokom školske 2017/2018. godine, Programu se priključio i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti