SERBIO organizovao dvodnevnu konferenciju posvećenu biomasi

15094947_1809205569356555_2942800491386226079_nNacionalna asocijacija za biomasu-Serbio organizovala je dvodnevnu međunarodnu konferenciju o biomasi. Konferencija se održava u Novom Sadu u Master centru i međunarodnog je karaktera. Radni naziv događaja je See energy- Connect and Supply 2016. Susreti su zvanično počeli juče, a danas će biti okončani nakon predstavljanja plantaža topola, paulonije, prezentacija EBRD-a , najavljivanja budućih konkursa u Garancijskog fonda AP Vojvodine i još mnogo korisnih izlaganja.

Na jednom mestu okupili su se stručnjaci iz Nemačke, Austrije, Hrvatske, Rumunije, Srbije i drugih regionalnih zemalja kako bi izneli svoja iskustva. Ovo je prilika i da se javno iznesu predlozi i predstave novi projekti. Učesnicima su se obratili i predstavnici Svetske asocijacije za bioenergiju WBA, predstavnici Pokrajinske Vlade, Ministarstva energetike, projekta GIZ DKTI. Možda je sadržajno najzanimljiviji deo prvog dana bilo predstavljanje novih perspektiva u korišćenju biomase.  Istaknimo projekat Bio Vill, ili izlaganje gospodina Radeta Milutinovića u ime Hidro CLB Consultant agencije koji je govorio o sanaciji malih naselja i o otpadnim vodama do koncepta energije. Gospođa Mihaela Corneanu sa Univerziteta u Temišvaru je u ovoj centralnoj panel diskusiji govorila o remedijaciji pepelišta termoelektrana.

U segmentu posvećenom pravnom okviru i uticaju države u uređenju poslovanja na tržištu biomasom mogla su se čuti izlaganja i kritike o postojećim nekvalitetnim studijama, kada je reč o Srbiji. One prema rečima govornika dovode do pogrešnih mera koje se u realnosti preduzimaju. Istaknuta je uloga lokalne samouprave i zakonskih poluga koje moraju biti podsticajnije.

U poslednjem segmentu konferencije predstavili su se sponzori događaja i kompanije koje posluju i drže vodeće pozicije u pogledu tehničkih rešenja kada je reč o grejanju, projektovanju, izradi sušara, biogasnih toplana i kogenerativnih postrojenja. Istaknimo izlaganje gospodina Nebojše Mišića iz kompanije Energy net i prezentaciju gospodina Viktora Radića iz kompanije Polytechnik. Najzanimljivije izlaganje tokom prvog dana konferencije je svakako bilo ono koje je upriličio gospodin Vojislav Milijić iz Serbia. On je govorio o obimnom i novom projektu Serbio Biores Project- Logistički i trgovinski centri za drvnu biomasu. Ovaj projekat je međunarodnog tipa i podržan je od fonda Horizon 2020 a realizovaće se tokom narednih godina.

Vesna Vukajlović

Foto: www.energetskiportal.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti