Schneider Electric uručio je donaciju Muzeju Nikole Tesle u Beogradu

Kompanija Schneider Electric uručila je donaciju Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, povodom 160 godina od rođenja ovog velikog naučnika. Donacija obuhvata maketu elektroenergetskog sistema urađenu u tehnici trodimenzionalnog mapiranja, a koja će biti deo stalne i osvežene postavke Muzeja. Pored toga, ugrađena je najsavremenija oprema iz portfolija kompanije Schneider Electric za klimatizaciju i održavanje vlažnosti, a koja će omogućiti da se 160.000 dokumenata i ličnih predmeta Nikole Tesle čuva u optimalnim uslovima u arhivskom depou Muzeja. Projekat je realizovan sa kompanijama Elektrovat i Enel PS, koje su učestvovale u donaciji kroz sprovođenje radova na instaliranju opreme u Muzeju.

Dejan Markovic_generalni direktor Schneider Electrica„Kada smo započeli dogovore sa direktorom Muzeja, saznali smo i da postoji istorijska povezanost između Tesline kompanije i kompanije iz koje je nastao današnji Schneider Electric. Upravo u Arhivskom depou Muzeja nalazila su se pisma iz 1892. godine, kojima je tadašnja kompanija Schneider sklopila ugovor sa Teslinom kompanijom o zaštiti njegovih patenata iz oblasti proizvodnje, prenosa i korišćenja naizmeničnih struja u Francuskoj. Za nas ta pisma predstavljaju pravu dragocenost, a radovi koje smo sproveli u tom prostoru imaju neizmeran značaj. Dodatno bi nas radovalo kada bismo u arhivama Schneider Electrica u Parizu pronašli još elemenata iz te prepiske , kako bismo upotpunili slagalicu i doprineli kompletiranju Tesline zaostavštine“ , istakao je Dejan Marković, direktor kompanije Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru.

Predstavljanje makete energetskog sistemaSvoju zahvalnost povodom donacije istakao je i direktor Muzeja, gospodin Branimir Jovanović: „Veliko nam je zadovoljstvo što ovako važan jubilej obeležavamo uz rekonstruisan arhivski depo, koji zapravo čini srce Muzeja. To je mesto gde se čuva svetsko blago, najvrednija Teslina zaostavština, a koja će zahvaljujući donaciji kompanije Schneider Electric, biti sačuvana u idealnim uslovima, čime ćemo osigurati da bude dostupna i za generacije koje tek dolaze“.

Osim sprovedenih radova, napravljene su i dve makete elektroenergetskog sistema savremenog doba. Ideja je bila da se prikaže promena u odnosu na stari način centralizovanog, jednosmernog prenosa od elektrane do potrošača, na distribuiran i povezan sistem u kome se potrošači mogu pojaviti i kao proizvođači električne energije. Pored makete koja je izrađena za potrebe Muzeja Nikola Tesla, druga će tokom jula biti izložena u Galeriji nauke i tehnike SANU-a, nakon čega će biti poklonjena Muzeju nauke i tehnike, gde će se nalaziti u redovnoj postavci.

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti