Sanacija deponije u Vinči koštaće oko 250 miliona evra

trivan_goran glassrbije.org

Krajem prošle nedelje sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda gospodin Goran Trivan izjavio je za agenciju „Beta“ da bi međunarodni tender za izbor strateškog partnera za sanaciju i modernizaciju deponije u Vinči trebalo da bude raspisan sredinom sledeće godine. Prema njegovim rečima, JKP „Gradska čistoća“ iz Beograda sa strateškim partnerom obrazovaće zajedničko preduzeće; partner će uložiti finansijska sredstva dok će srpska strana uložiti infrastrukturu, deponiju i otpad kao resurs. Istakao je da će vrednost ovog projekta iznositi između 230 i 250 miliona evra, dok će za njegovu realizaciju biti potrebno oko 7 godina.

Gospodin Trivan je podsetio i da je grad Beograd 2011. godine usvojio Plan upravljanja otpadom do 2020. godine kojim je predviđena sanacija deponije u Vinči. On je istakao da je sada oko 30 kompanija zainteresovano za ovaj projekat, ali da se očekuje veće interesovanje po raspisivanju tendera.

Realizacijom ovog projekta Beograd će dobiti postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada i proizvodnju električne i toplotne energije iz deponijskog gasa. Osim toga, biće uspostavljen sistem za prikupljanje i reciklažu otpada.

Sandra Jovićević

foto: glassrbije.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti