Šabac prelazi na ekološku rasvetu

Foto: sabac.rs

Grad Šabac je pokrenuo akciju zamene 4740 dotrajalih svetiljki koje kao izvor svetlosti koriste živu, a radovi su počeli krajem decembra prošle godine.

Gradonačelnik Šapca gospodin Nebojša Zelenović posetio je selo Slepčević, gde je u toku akcija zamene sijalica. On je istakao da Gradska uprava grada Šapca teži da svim sugrađanima, meštanima gradskih i seoskih mesnih zajednica, omogući najbolju uslugu po najnižoj ceni. Napomenuo je da je ova akcija pokazatelj zašto je Šabac pametan grad i da su ovakve akcije jedan od razloga zbog kojih investitori odlučuju da ulažu u Šabac.

Kako je istakao, Šabac je jedan od prvih gradova u kom se menja rasveta. Uklanja se neekološko osvetljenje, a zamenjene živine sijalice biće predate specijalizovanoj firmi zaduženoj za reciklažu. Druga pogodnost je ušteda električne energije. Na godišnjem nivou ušteda struje je blizu 23 miliona dinara, što znači da se investicija za godinu i po dana isplatiti sama.

Direktor JP Za upravljanje građevinskim zemljištem gospodin Milan Vasić rekao je da su u Slepčeviću zamenjene 143 sijalice. On je dodao da se privode kraju radovi u mačvanskim selima, a da je sledeći korak zamena živih sijalica u selima Pocerine.

Do sada je zamenjeno više od 1000 sijalica, od kupljnih 4740 svetiljki. U planu je da se sva stara rasveta zameni u narednih nekoliko meseci, a dinamika radova zavisi od vremenskih uslova. Do sada su stare živine sijalice zamenjene novom led rasvetom u Prnjavoru, Ribarima, Petlovači, Štitaru i Zminjaku. Ukupna vrednost investicije je blizu 41 milion dinara.

izvor: sabac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti