Šabac ima u planu realizaciju projekta iz oblasti OIE

sabac.org

Predstavnici Šapca i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu krajem prošle nedelje u Gradskoj kući Šapca potpisali su Memorandum o zajedničkom učešću u projektu iz programa HORIZON 2020.

Gradonačelnik Šapca gospodin Nebojša Zelenović izjavio je da opština Šabac očekuje da će istraživanje Elektrotehničkog fakulteta pokazati da opština ima potencijal iz oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega biomase. Prema njegovim rečima, očekuje se da će ovaj projekat obezbediti energetsku stabilnost Šapcu, ali i nižu cenu grejanja.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu gospodin Nikola Rajaković istakao je da Šabac ima odlične rezultate kada je reč o komunalnoj energetici, što je i doprinelo izboru ove opštine za projekat. Dodao je i da će prvo biti urađena tehničko-ekonomska analiza kako bi se uočile najbolje opcije i definisale mere uvođenja biomase u opštu energetsku sliku Šapca.

Projekat bi trebalo da traje tri godine, a odnosi se na transfer znanja i iskustva u primeni obnovljivih izvora energije kako bi se obezbedila jeftina energija za stanovništvo i privredu. Neki od ciljeva projekta su smanjenje energetske zavisnosti, obezbeđenje sigurnosti snabdevanja energijom, otvaranje novih radnih mesta.

Najavljeno je da će projekat početi 1. januara 2016. godine.

Sandra Jovićević

foto: sabac.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti