Sa obnovljivim izvorima energije do čistije budućnosti

sbUpotreba obnovljivih izvora energija postala je jedna od ključnih komponenti održivog razvoja nakon što su razvijene zemlje shvatile značaj smanjenja emisije štetnih gasova. Mada Srbija ima veliki energetski potencijal kada su u pitanju ovi izvori energije, on je nedovoljno ili nimalo iskorišćen.

Naša zemlja najveći deo energije dobija spaljivanjem fosilnih goriva, uglja, nafte i gasa, i tako doprinosi i globalnim klimatskim promenama. Na udaru ovih promena u našoj zemlji su pre svega šume, vode, poljoprivreda, saobraćaj i elektroprivreda. Najveći izazov u Srbiji predstavlja prelazak na čistije tehnologije, uz postizanje ekonomske isplativosti, što dodatno koči nerazvijeno tržište i nedostatak iskustva u Srbiji.

Na osnovu potencijala obnovljivih izvora i potreba klijenata Sberbank je kreirala poseban model finansiranja obnovljivih izvora energije. Projektno finansiranje se odnosi na izgradnju objekata ili postrojenja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora koji će biti predmet priključenja na elektrodistributivnu mrežu u cilju prodaje električne energije.

Za potrebe realizacije po modelu projektnog finansiranja osniva se novo preduzeće (Special Purpose Company) koje je nosilac samog projekta, a osnivači novoosnovanog preduzeća mogu biti fizička lica, pravna lica i u posebnim slučajevima kompanije sa dokazanim iskustvom u ovoj oblasti. Projekat izgradnje ovih postrojenja mora biti u skladu sa aktuelnim Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o energetici uz učešće investitora od minimum 30% od vrednosti celokupne investicije.

Investiranjem u obnovljive izvore energije potvrđujemo odgovorno poslovanje i zajedno sa klijentima gradimo zdraviju životnu sredinu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti